Matolcsy ingyenhitelt dobhat be

Vágólapra másolva!
A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján ingyenhitelről számolhat be Matolcsy György jegybankelnök - értesült a Napi Gazdaság. A lap szerint Matolcsy beruházási boomra számít, a kockázatokat végső soron a költségvetés állná.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag ingyenes beruházási hitelt adhat a bankokon keresztül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalkozásoknak - írta a Napi Gazdaság. A Széchenyi-kártyát kibocsátó Kavosz javasolt márciusban egy kamattámogatásos konstrukciót, amelyet a lap szerint Matolcsy felkarolt, viszont át is dolgoztatta, és lényegében kamatmentes kölcsönné alakíttatta.

Matolcsy György jegybankelnök csütörtökön 11 órakor tart sajtótájékoztatót, miután a reggel összeülő monetáris tanács dönt a gazdaságélénkítési eszközökről. Kora délután pedig a jegybanki elemzők magyarázzák el a lépések szakmai oldalát.

Az ingyenhitel miatti kockázatokat gyakorlatilag a jegybank vállalná magára. Az egyik évben keletkező jegybanki veszteséget a következő évben a költségvetésnek kell állnia, azaz lényegében a következő évi költségvetések terhére vállalna kockázatot az állam az ingyenhitelekkel. Matolcsyék a Napi Gazdaság szerint abban bíznak, hogy az olcsó pénz hamar beruházási boomot indít el.