Vágólapra másolva!
0,8 százalékos pluszban fejezte be a napot a magyar parkett, amit elsősorban az OTP 2,3 százalékos ugrása segített. A forint pedig egészen a 300-as szintig erősödött az euróval szemben, amit a rendkívüli MNB ülés utáni sajtótájékoztatón elhangzottak válthattak ki.Európában az ECB elnökének szavaira komoly esésbe váltottak az addig jól teljesítő tőzsdék. Mario Draghi azt emelte ki, hogy a gyenge gazdasági teljesítmény miatt az európai jegybank monetáris politikája is alkalmazkodó lesz, amit a piacok rosszul fogadtak.Amerikába viszont nem terjedt át a negatív európai hangulat, a vezető indexek a Nasdaq kivételével pluszban állnak, amit a japán jegybank laza monetáris politika melletti elköteleződése okozhat.
Vágólapra másolva!

Felülteljesített a magyar tőzsde

A jegybanki rendkívüli ülés után közvetlenül megijedtek a befektetők, a forint is gyengülni kezdett, azonban ezt követően a hazai deviza és magyar tőzsde is jól teljesített. A BUX menetelését az ECB elnök szavai vetette vissza, aminek hatására egész Európában elromlott a hangulat. A budapesti parkett még így is felülteljesítő volt mind a régiós, mind pedig a nyugat-európai indexeket tekintve.

Forrás: [origo]

Az OTP napközben járt már 3,5 százalékos pluszban is kora délután, de a kedvezőtlenné vált hangulatban visszább korrigált, de így is 2,3 százalékos emelkedéssel tudott zárni. A bankpapírban a forgalom is kiemelkedő 15,4 milliárdos volt, ami több mint duplája a havi átlagforgalomnak.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Mellette a Magyar Telekomnak és a Richternek is jól ment, 1 százalék körüli pluszokban fejezték be a napot. Ellenben a Mol és az Egis csökkent. A Molt érintő hír, hogy horvát leánya, az INA is jelentős 400 millió dollár összegű hitelszerződést kötött, ami általános vállalatfinanszírozási célokat szolgál.

Forrás: [origo]

Nagyon megrángatták ma a forintot, az MNB ülés után előbb gyengült a magyar fizetőeszköz majd hatalmas erősödésbe kezdett, és benézett a 300-as szint alá is az euróval szemben, és most is e körül ingadozik a jegyzés. A forint/dollár árfolyam 233,5-nél, míg a CHF/HUF 246,8-nál mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Draghi elrontotta a hangulatot

Elrontotta a kedvező hangulatot Mario Draghi ECB elnök, aki beszédében kiemelte, hogy a gyenge gazdasági teljesítmény miatt az európai jegybank monetáris politikája is alkalmazkodó lesz, ameddig az szükséges. A sajtótájékoztató után a vezető nyugat-európai indexek komolyabb mínuszba váltottak, pedig a napot kisebb emelkedéssel kezdték. Kezdetben az euró is meredeken esett a dollárral szemben, azóta viszont visszatért reggeli szintjéhez.

Forrás: [origo]

Az ECB 0,75 százalékon hagyta irányadó rátáját, ami nem okozott meglepetést, viszont elképzelhető, hogy az elnök szavaival egy esetleg kamatvágást próbál előkészíteni. Draghi elmondta azt is, hogy Ciprus esete egyedi és az nem fog például szolgálni a későbbiekben.

A Bank of England is ma tartotta kamatdöntő ülését, de ott is minden a várakozásoknak megfelelően alakult. A szigetországban lévő inflációs nyomás miatt 0,5 százalékon hagyta a monetáris tanács az alapkamatot és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programon sem módosított a brit jegybank.

Kötvényaukciót tartott ma Spanyolország és Franciaország. A spanyol állam 4,3 milliárd euró értékben bocsátott ki értékpapírokat, a két éves kötvények átlaghozama két és fél éves mélypontra, 2,07 százalékra süllyedt. Franciaország pedig 2 milliárd euró 10 éves lejáratú kötvényeket adott el, 1,94 százalékos átlaghozammal.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]

Több mint 7 százalékot emelkedett a francia Alcatel árfolyama, miután a Deutsche Bank korábbi semleges ajánlását vételre módosította a cég részvényeire. A szintén francia Publicis Groupe pedig 1 százalékot erősödik, miután az Alcatelhez hasonlóan szintén vételi ajánlást kaptak papírok. A Nomura szerint a marketingcég digitális üzletága lehetővé teszi a magasabb bruttó fedezeti szint elérését.

Felemás a kép Amerikában

Amerikában vegyesen mozognak az indexek, az S&P 500 és a Dow Jones emelkedni tud, míg a Nasdaq a negatív tartományban mozog. A tengerentúli piacokat ma elsősorban a japán és az európai jegybanki bejelentések mozgatják. Eddig úgy tűnik a befektetők inkább a kedvező japán monetáris döntésnek örülnek, és kevésbé figyelnek az európai reakciókra.

Forrás: [origo]

Kisebb csalódást keltett a megjelenő amerikai makroadat, ami azonban alapvetően nem rengette meg a piacokat. 28 ezer fővel, 385 ezerre bővült a heti új munkanélküli segélykérelmek száma, szemben az elemzők által várt 353 ezerrel.

Az S&P 500 szektorai közül a távközlés és a nyersanyagipar cégei teljesítenek a legjobban, míg a technológia egyedüliként mutat csökkenést.

Forrás: [origo]

Saját mobiltelefont mutathat ma be a Facebook, az előzetes találgatások alapján a cég rejtélyes meghívója arra utal, hogy Android operációs rendszerre épülő készülék érkezhet, amely minden funkciójában minél mélyebb integrációt nyújthat a közösségi oldal felhasználóinak. A cég árfolyama 0,9 százalékos pluszban áll.

30 százalékkal olcsóbban adja a Best Buy a megmaradt harmadik generációs iPadjeit az USA-ban. Az egy éve bemutatott Apple készülékek leárazása akár egy hamarosan érkező újabb modellnek is helyet csinálhat a bolthálózat polcain. Az iPad mostanában ünnepli harmadik évfordulóját, az Apple legutóbb ősszel mutatott be két új modellt, köztük a kisebb kijelzővel szerelt iPad Minit. Az Apple árfolyama 0,9 százalékkal csökken.