Keveslik a szülők a talált pénzt

babakötvény, illusztráció
Vágólapra másolva!
Minden kisgyereknek ad az állam egy kis pénzt minden évben, mégis egyre kevesebb szülő kéri az ajándékot. Keveslik az összeget és sokallják az utánajárást, a helyzet csak romlott azóta, hogy a speciális számlákat az állam gondozza a bankok helyett.
Vágólapra másolva!

Talált pénznek tűnt, és több lábon szeretnénk állni - ezzel indokolta Zsolt, hogy miért választotta korábban első gyermekének az állami életkezdési támogatást. A több láb annyit tesz, hogy egy magán pénzügyi szolgáltatónál is tesznek félre pénzt a gyermek számára. A második gyermek pedig múlt vasárnap született, neki is tervez állami számlát nyitni a család.

Zsolték a kisebbséghez tartoznak, mivel a "talált pénz" iránt egyre kisebb az érdeklődés, legalábbis erről árulkodnak a Magyar Államkincstár (MÁK) számai. A babakötvény néven ismert életkezdési támogatás valójában két elemből áll: az állam egy egyszeri összeget, 42 500 forintot automatikusan elhelyez a baba számára nyitott kincstári számlán, ezt és a folyamatosan gyűlő hozamot 18 éves korától költheti el a gyerek többek közt lakhatásra, gyermekvállalásra vagy tanulmányokra. A pénz viszont tovább is utalható az úgynevezett Start-számlára. Ez szolgál arra, hogy a szülő rendszeresen vagy esetenként maga is tegyen félre a gyereke javára, ráadásul az állam minden évben a szülők befizetéseinek 10 százalékát hozzáteszi, igaz, évente maximum csak 6000 forintot. (Ez a számla nem automatikus, az államkincstárnál kell kérniük a szülőknek.)

Miközben az automatikus babakötvények száma az elmúlt években stagnált (lásd diagramunkat), tavaly év végén, idén év elején rég nem látott mértékben visszaesett a Start-számlák nyitása. Annak ellenére történt ez, hogy tavaly október óta már nemcsak a 2005 után született babáknak, hanem bármely 18 éven aluli gyermeknek nyitható számla.

Messze kell utazni

A többség ugyan már hallott a konstrukcióról, de vagy nem tudják, mit kell csinálni vele, illetve nincs mit félretenni, vagy nem elég motiváló az állami támogatás mértéke - derült ki az általunk megkérdezett szülők válaszaiból. Az alig reklámozott megtakarítási formának nem tett jót az sem, hogy már csak az államnál lehet elérni.

Tavaly ősszel a kormány állami kézbe vette a számlanyitást, az addig a bankoknál is elérhető számlát azóta csak az államkincstárnál lehet igényelni. A korábban nyitott számlákat nem kötelező az államhoz vinni, de a bankok már nem érdekeltek az új ügyfelek szerzésében, vagyis nem járulnak hozzá a népszerűsítéshez.

Visszaesett a számlanyitások havi száma (piros görbe)Forrás: [origo]
Forrás: Magyar Államkincstár, [origo]-számítás

Az [origo] megkeresésére a MÁK azt válaszolta, hogy szerintük a számlanyitási kedvre nincs hatással az állami kézbe vétel, viszont azt elismerték, hogy a szűkös állami infrastruktúra nem segíti a népszerűsítést. Az államkincstárnak elenyésző számú (megyénként 1-2, Budapesten 3) ügyintéző irodája van, ez eltörpül a pénzintézetekéhez képest, vagyis a bölcsőtől akár több tíz kilométerre is fekvő megyeszékhelyre, nagyobb város hivatalába kell utaznia annak, aki alá akar írni egy szerződést a támogatásról. Az interneten korábban lehetett számlát nyitni, erre már nincs lehetőség, legfeljebb online lehet regisztrálni vagy időpontot kérni.

Levél a "babkötvényről"

Széles körű tájékoztató kampány a babakötvény-konstrukcióról már rég nem volt, bár a MÁK azt állítja, hogy különböző marketingelemeket használnak. A szájról szájra terjedő információk mellett csupán egy formában értesülhetnek széles körben a szülők a lehetőségeikről. A MÁK a gyermek születése után küld egy levelet erről, amelyben tájékoztatja a szülőket a 42 500 forintról és a Start-számláról. Ez a levél ugyan hasznos, de éppen akkor érkezik, amikor az anyuka és az apuka figyelmét még nagyban az új jövevény köti le, kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy a sok teendő közt a babakötvénnyel törődjenek.

"Mi éppen mindenféle egyéb dologgal voltunk elfoglalva, például a papírmunkával meg a védőnővel. A levelet bedobtuk valamelyik mappába, és azóta sem találkoztunk vele" - emlékezett vissza Attila a tájékoztató levélre. Feleségével "egyszer csak" kaptak egy levelet, hogy "a gyereknek nyitott az állam valami számlát, és rátett pénzt, amihez nem nyúlhatunk hozzá". Attila azt is elmondta, hogy nem emlékszik arra, hogy a levélben valami fantasztikus ajánlatot kaptak volna.

Andrea és párja nem dobta félre a levelet. Részletesen utánajártak a lehetőségnek, de ennek ellenére arra jutottak, hogy "az államilag hozzáadott plusz nem túl sok, így nem maceráztunk a számlanyitással". Az évi 6000 forint nem volt elég motiváló számukra, nem győzte meg a kislánnyal kibővült családot arról, hogy a családi megtakarításuk mellett egy elkülönített pénzgyűjtésbe is belefogjanak.

Azért a levél nem volt haszontalan, ha másra nem, arra legalább jó, hogy "ez az egyetlen hivatalos papírunk, amin a kislány adószáma szerepel, mert adókártyát nem kaptunk" - mondta Andrea. Arra is visszaemlékezett, hogy először jót "röhögött" a levélen, mert a szövegben "babkötvényről" írtak.

Szép összeg gyűlhet össze

Sokakat tehát eltántorít, hogy keveslik a konstrukció 2006-os indulása óta évi 6000 forinton hagyott támogatást. A Nemzetgazdasági Minisztérium megkeresésünkre annyit mondott, hogy folyamatosan vizsgálják a finomítás lehetőségét, de a válaszból az derült ki, hogy egyelőre nincs tervben a támogatás emelése vagy más konkrét változtatás. Így sem kevés a pénz, amit lehet gyűjteni, a sok kicsi sokra megy elve érvényesül 18 év alatt, ezt mondja a MÁK. "Valószínűleg, ha ez az összeg magasabb lenne, növekedne a Start-számlát nyitók száma is, de a fő ösztönző erő inkább az, hogy a Start-számlára befizetett összegek után évente magasabb mértékű kamatszerzésre van lehetőség" - írták.

Ha valaki nem nyit Start-számlát, csak hagyja, hogy a babakötvény 42 500 forintja az állampapírhozamok alapján kamatozzon, az hosszú távon 3 százalékos reálhozammal (vagyis a mai értéken) számolva körülbelül 72 ezer forinttal számolhat a 18. év végére. Aki viszont vállalja, hogy nyit egy Start-számlát, és oda 18 éven keresztül havonta befizet 5000 forintot (ennél az összegnél a legmagasabb az állami támogatás), az 1,6 millió forinttal kalkulálhat. Ez a pénz már elég lehet például egy egyetemi tandíj kifizetéséhez.

"Híve vagyok annak, hogy havonta egy keveset félretegyek" - mondta a pénzügyi területen dolgozó László, aki másfél éves gyerekének már nyitott Start-számlát. Így - magyarázta - huzamosabb ideig való gyűjtögetéssel szép indulótőkét lehet összeszedni a gyermek számára. Ennek ellenére nem emlékezett vissza pontosan, van-e különbség az alaptámogatás és a babakötvény között.

Vannak azonban olyanok is, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy félretegyenek. "Nem is emlékeztem, hogy van ilyen, de úgyse tudnánk gyűjtögetni a hitel fizetése mellett. Itt van egy rakás kölyök, hogyan tehetnénk félre?" - mondta a szintén László névre hallgató apuka. Az ő példája sem lehet egyedi, hiszen az elmúlt években a magyar lakosság zöme inkább felélte, semmint gyarapította a megtakarítását.