Vágólapra másolva!
Februárban is visszaesőben volt a magyar fogyasztás, ami a kiskereskedelmi forgalom adataiból látszott. Igaz, a csökkenés mértéke alacsonyabb lett, mint januárban. Az esés főleg az élelmiszerek és az üzemanyagok forgalmára vezethető vissza.
Vágólapra másolva!

Februárban 1,4 százalékkal csökkent az összes kiskereskedelmi eladások mértéke az egy évvel korábbi értékhez képest. Leginkább az élelmiszerek és az üzemanyagok vásárlása esett vissza - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Nemzetgazdasági Minisztérium jó hírnek látta az adatot, amelyből azt olvasták ki, hogy javul a fogyasztói hangulat. Ezt azzal támasztotta alá a minisztérium, hogy az előző hónapban 2,6 százalékos volt még az esés, ez mérséklődött 1,4 százalékosra. Az NGM hivatkozott a GfK felmérésére is, amely javuló fogyasztói bizalmi indexről számolt be korábban.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a várakozásoknál 0,5-0,7 százalékponttal jobb az adat. Idén az elemző szerint alacsony szinten stabilizálódhat a fogyasztás.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (tehát a hagyományos közértek, szuper- és hipermarketek) forgalma februárban a KSH adatai szerint 2,6 százalékkal csökkent, az üzemanyagokból pedig 4 százalékkal fogyott kevesebb egyéves összehasonlításban.