Vágólapra másolva!
Az MNB rendkívüli ülése után lendületbe jött a magyar tőzsde, közel egy százalékkal erősödik a BUX. Az indexet az OTP és a Richter jó teljesítménye húzza. A jegybanki hírek hatására a forint először nagy gyengülésbe kezdett, egészen a 304-es szint fölé pattant az euróval szemben, azóta viszont erősen korrigál a hazai fizetőeszköz és már 300-nál jár.Európában továbbra is jó a hangulat az ECB kamatdöntő ülése előtt, amit a kedvezőtlen szolgáltatószektorbeli makroadatok sem tudtak elrontani. Egyedül az angol tőzsde alulteljesítő, a befektetők kivárhatnak a Bank of England sajtótájékoztatója előtt.Amerikában is a pozitív tartományban nyithatnak a tőzsdék a határidős indexek alpján. A befektetők a tengerentúlon is Európára figyelhetnek elsősorban, bár délután érkezik a heti friss munkanélküli segélykérelmek adata is.
Vágólapra másolva!

Erősödik a forint, tépik az OTP-t és a Richtert

A hazai tőzsde komolyabb emelkedésbe kezdett, a BUX már közel 0,8 százalékkal megy feljebb, amit az OTP segít 1,8 százalékos erősödésével. A hazai bank 120 forintos osztalék kifizetését tervezi, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. A régióban felülteljesítő a magyar parkett, ahonnan ma a cseh börze lóg ki lefelé.

Forrás: [origo]

A Mol is pluszban áll, amely szintén ma jelentette be, hogy 46 milliárd forintot fizetne ki osztalékként, ami részvényenként körülbelül 460 forintot jelent. A tegnapi záróárfolyammal kalkulálva ez 2,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Forrás: [origo]

A többi blue-chip közül a Richternek megy a legjobban már 2,3 százalékkal emelkedik a gyógyszerpapír árfolyama. A Magyar Telekom még mindig tegnapi záróárán van, az Egis pedig 0,1 százalékkal csökken.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A jegybank a növekedést segítő hitelezési programba kezd, melynek keretében hazai kkv-knak nyújtanának segítséget, ezzel próbálva meg ösztönözni a gazdasági növekedést. Ennek érdekében a kereskedelmi bankok számára 0 százalékos kamat mellett fognak 250 milliárd forintos hitelkeretet biztosítani, amit felhasználva a hazai bankok kedvező kamatozású hiteleket folyósíthatnának majd a vállalkozások számára.

A jegybank rendkívüli ülését követően a forint árfolyama érezhető gyengülést mutatott az euróhoz képest, és újra a 304-es szint fölé nézett, azóta viszont nagy erősödést mutatva már 300 alatt is járt a jegyzés. A forint/dollár árfolyam 235 közelében, míg a CHF/HUF 247,2-nél mozog.

Az EUR/HUF napon belüli árfolyama

A mai kötvényaukción az ÁKK a 3 éves futamidejű állampapírból 30 milliárd forint értékben adott el a meghirdetett 20 milliárd forint helyett, a magas kereslet miatt. Az ötéves kötvényekből 20 milliárdot értékesített 5 milliárddal többet, mint az előzőleg meghírdetett 15 milliárd. A 10 éves állampapírból 10 milliárd forint értékben adott el az Államadósság Kezelő Központ.

Forrás: [origo]

Jó hangulatban várják a kamatdöntést a befektetők

Továbbra is emelkednek az európai tőzsdék a délutáni ECB kamatdöntő ülés előtt. Még mindig a dél-európai országok börzéi állnak az élen, de Franciaországban is jó a hangulat. Egyedül az angol tőzsde a kivétel, ami kisebb mínuszban várja a Bank of England ülését.

Forrás: [origo]

A Bloomberg által megkérdezett elemzők nem számítanak alapkamat-változásra, 0,75 százalékos történelmi minimumon maradhat a ráta. Mario Draghi elnök fél háromkor tart majd sajtótájékoztatót.

Magyar idő szerint 1 órakor tartja kamatdöntő ülését a Bank of England is, ahol szintén nem várnak változást a ráta szintjében, és a jelenlegi 375 milliárd fontos eszközvásárlási program is érvényben maradhat.

Nem nagyon változtatott a hangulaton, az sem hogy a német és a francia szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex is rosszabb lett a vártnál. Az eurózónára vonatkozó kompozit beszerzési menedzserindex a vártnak megfelelően alakult.

Megválna a Deutsche Telekommal közös brit leányvállalatában, az Everything Everywhere-ben meglévő részesedésétől a France Telekom. A tranzakció lebonyolítója vélhetően a Morgan Stanley lehet. A befektetők kedvezően értékelték a híreket, a France Telekom részvényei 1,8 százalékos, a Deutsche Telekom papírjai pedig 2,4 százalékos pluszban forognak.

További eszközeladásokat jelenthet be az egyik legeladósodottabb európai telekomcég, a Telefónica. A társaság idén 4 milliárd euróval szeretné csökkenteni a nettó hitelállományát, ami miatt a Bloomberg információi szerint a cég megválna cseh vagy az ír divíziójától, vagy az abban lévő részesedés egy részét adná el. A részvény jelenleg 2 százalékkal emelkedik.

Az amerikai határidők is pluszban állnak, aminek hátterében a japán monetáris lazítás keltette jó hangulat állhat. Délután egy fontosabb makroadat érkezik az USA-ból, a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, de a tengerentúlon is kiemelt figyelemmel kísérhetik a befektetők az európai kamatdöntéseket.