Vége a ciprusi dőzsölésnek

Vágólapra másolva!
Ezentúl csak a köztársasági és parlamenti elnök repülhet business classon, a nyugdíjasok extra jutalmait is csökkentik.
Vágólapra másolva!

Ciprus korlátozza az első osztályú és business class repülőjegyek igénybevételét a hivatalos utazásoknál, könnyebbé teszi a bankoknak, hogy szükség esetén az adósok ingatlanjait lefoglalhassák, és csökkenti a nyugdíjasok havi járandóságon felül kifizetett egyéb jutalmait - írja a Wall Street Journal.

Helyi lapok szerint a jövőben csak a köztársasági elnök és a parlament elnöke repülhet business class jegyekkel, a többi hivatalnoknak be kell érnie a turistaosztállyal. A korlátozás nem vonatkozik a hosszabb távú transzatlanti járatokra.

Az a kivételezettség is megszűnhet, hogy a hosszabb idő óta kormányhivataloknál dolgozó vezetők kedvezményes áron vehessenek autókat. Ezenkívül az állami hivatalnokok és a parlamenti alkalmazottak fizetését 2016-ig befagyaszthatják.

A korábban jelzett banki és pénzügyi intézkedések után egyelőre ezek a - magyar szemmel komoly megszorításoknak aligha nevezhető - intézkedések kerültek terítékre annak fejében, hogy az ország hozzájusson a 10 milliárd dolláros mentőcsomaghoz.

Ciprus a mentőcsomag lehívása érdekében az állami kiadások csökkentésére és az adók emelésére kényszerült, a hitel egytizedét nyújtó Nemzetközi Valutaalappal tegnap előzetesen meg is állapodott a feltételekről.