Vágólapra másolva!
A pozitív tartományban kezdte a napot a hazai tőzsde, egyelőre az OTP emelkedik leginkább a főbb papírok közül. A piaci hangulatot nagyban befolyásolhatja majd az MNB rendkívüli üléséről érkező hírek. A forint gyengüléssel indult, és a 303-as szint felett tartózkodik az euróval szembeni árfolyam.Nyugat-Európában emelkedéssel indítottak a piacok, amiben a japán jegybank lazító monetáris intézkedéséről érkező hírek játszhatják a fő szerepet. Ma az ECB és a Bank of England is kamatdöntő ülést tart, ami szintén hatással lehet majd a piaci mozgásokra.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kilőtt a japán tőzsde
Vágólapra másolva!

Nincs határozott irány az MNB ülés előtt

Kisebb plusszal kezdte a napot a budapesti tőzsde is a javuló nemzetközi hangulatban, a BUX további mozgását majd az MNB rendkívüli üléséről érkező hírek is befolyásolhatják majd. A régióban a magyar parkett egyelőre felülteljesítő.

Forrás: [origo]

A blue-chipek is jobban szerepelnek, mint tegnap az OTP-nek egyelőre jól megy. A vállalat vezetése részvényenként 120 forintos osztalék kifizetését tervezi a tulajdonosoknak, amire az április 26-i éves rendes közgyűlésen mondhatnak igent.

Forrás: [origo]

A Mol kisebb mínuszban tartózkodik. Az olajcég igazgatósága 46 milliárd forintnyi osztalék kifizetését javasolja a tulajdonosoknak a tavalyi 45 milliárd forintot követően. A napirendi pontok között található Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató igazgatósági tagságának újabb 5 évvel való meghosszabbítása is május 1-jétől.

A Richter és az Egis kisebb emelkedésben van, azok után hogy tegnap felülteljesítették a magyar nagypapírokat. A Magyar Telekom pedig tegnapi záróárán tartózkodik egyelőre.

A 2012-es üzleti év után sem tervez osztalékfizetést az FHB, már a harmadik egymást követő évben nem kapnak osztalékot a részvényesek. Eközben a bankpapír tegnap új történelmi mélypontot ütött 340 forinton napközben, igaz, zárásra egészen 358 forintig korrigált vissza az árfolyam, és egyelőre ma is ott tartózkodik.

5,37 százalékos részesedést szerzett tegnap a Synergonban az APN Vagyonkezelő a decemberi DataWorld tranzakció keretében. Ehhez köthető a piacvezető cloud computing szolgáltató NK Services akvizíciója, melynek korábbi tulajdonosa az APN Vagyonkezelő volt. A részvényben egyelőre nem volt kötés ma reggel.

Délelőtt 11 órakor tartja első sajtótájékoztatóját Matolcsy György, mióta kinevezték az MNB élére. Előtte a monetáris tanács rendkívüli ülést tart, ezen a jegybank tervezett gazdaságösztönző lépéseiről lesz szó.

A jegybanknak alapvetően három lehetősége van Neil Shearing, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint. Az MNB olcsó forintfinanszírozással láthatja el a bankokat, valamint a devizatartalék egy részével azon bankokat segítené meg, melyeknek problémát jelent devizakötelezettségeik megújítása. A harmadik megoldás egy új program bejelentése lehetne a magánszektorbeli devizaadósságok átstrukturálásával kapcsolatban, ez azonban elmondása szerint elég valószínűtlennek tűnik.

A forint a 303-as szint körül kezdte a napot az euróval szemben, pedig tegnap már a 300-as árfolyamot ostromolta a magyar deviza, ami a jegybanki hírek hatására pattant vissza a lélektani határról. A forint/dollár árfolyam 236 közelében, míg a CHF/HUF 249,1-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

A jegybanki döntésekre várnak a befektetők

Az európai tőzsdék a pozitív tartományban nyitottak a tegnapi nagyobb esés után. Úgy tűnik, hogy a japán jegybanki bejelentés Európára is jó hatással volt. A tegnapi alulteljesítő dél-európai piacok áltak ma az élre.

Forrás: [origo]

Kamatdöntő ülést tart ma az Európai Központi Bank, az elemzők nem számítanak a 0,75 százalékos ráta változtatására. Fontos lesz a fél háromkor kezdődő sajtótájékoztató is, mivel Ciprussal kapcsolatban is kaphat kérdéseket a Mario Draghi jegybankelnök és utalást is tehet akár egy kamatvágásra is.

Nem várják az elemzők, hogy a Bank of England változtat a 0,5 százalékos alapkamaton, és a jelenleg futó 375 milliárd fontos eszközvásárlási programon. Emellett szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex adatok is érkeznek majd Európából, ami szintén fontos lehet a piac szempontjából.

Még egy héttel meghosszabbították a ciprusi tőkekorlátozásokat, melyet még a múlthéten vezettek be, egy esetleges hirtelen nagy összegű betét kivonás elkerülésére. A szabály értelmében naponta legfeljebb 300 euró vehető fel készpénzként a ciprusi ATM-ekből.

További eszközeladásokat jelenthet be az egyik legeladósodottabb európai telekomcég, a Telefónica. A társaság idén 4 milliárd euróval szeretné csökkenteni a nettó hitelállományát, ami miatt a Bloomberg információi szerint a cég megválna cseh vagy az ír divíziójától, vagy az abban lévő részesedés egy részét adná el. A részvény jelenleg 0,6 százalékkal emelkedik.

A brit Everything Everywhere-ben való részesedésének eladási lehetőségeit vizsgálja a France Telecom a Financial Times szerint. A tranzakció lebonyolítója vélhetően a Morgan Stanley lehet, de a Bank of America Merrill Lynch neve is felmerült, mint lehetséges tanácsadó. Egyelőre sem a France Telecom, sem a Morgan Stanley nem kívánt reagálni a piaci pletykákra. Korábbi pletykák szerint leginkább az Apax és a KKR kockázati tőke társaság érdeklődik a cég iránt. A papírok 0,5 százalékkal mennek felfelé.