Matolcsy terveit 303 forintos euró várja

Vágólapra másolva!
Reggel 303 forinton jegyzik az eurót, az árfolyam Matolcsy György unortodox jegybanki intézkedéseire vár.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György mai sajtótájékoztatója jelentősen befolyásolhatja a forint árfolyamát. Ha a központi bank elnöke meglepő lépéseket jelent be, akkor a hazai deviza meredeken gyengülhet. A legkockázatosabb jegybanki eszközök körébe tartozik a fedezetlen kötvényvásárlás (mennyiségi lazítás, QE), de a devizatartalék nagyobb mértékű csökkenése is megijeszthetné a befektetőket.

Elemzők azt gondolják, hogy a jegybank egyelőre visszafogottabb lépéseket tehet a hitelezés fellendítése és a gazdasági növekedés érdekében. Nem zárható ki, hogy a hitelesek megmentéséről is szó lesz. A lakosság mellett a vállalati szektort is sújtják a devizahitelek, és az állam adósságának több mint 40 százaléka is külföldi pénznemben van.

A forint szempontjából nem túl kedvező, hogy a külpiaci hangulat kissé romlott. A Federal Reserve (Fed) egyik tisztségviselője szerdán azt mondta, hogy a jegybank már nyáron visszavonhatja a havi 85 milliárdos eszközvásárlási programját. John Williams, a Federal Reserve Bank of San Francisco elnökének szavai elbizonytalanították a piaci szereplőket, és az amerikai tőzsdeindexek 1 százalékos eséssel eltávolodtak történelmi csúcsaiktól. Szakértők ugyanakkor egyelőre nem tartanak attól, hogy a Fed csökkentené vagy visszavonná a vásárlásait.

A forint szempontjából mindkét jegybanki hír kedvezőtlen lehet, hiszen a Fed mennyiségi lazításai segítették az elmúlt években a kockázatosabb eszközöket. A hozamvadászat a forintra és a magyar államkötvényekre is kedvező hatást gyakorolt.

Az unortodox jegybanki eszközök ugyanakkor inflációs kockázatokkal járnak, és a pénzmennyiség esetleges növekedése a nemzeti valuta leértékelődését okozhatja. A Fed programjainak bejelentése után (illetve a várakozások felerősödésével) a dollár sokat gyengélkedett - hasonló lépések hazai bevezetése a forintot sem hagyná érintetlenül, noha egy visszafogottabb programot már beáraztak a piacok.