Magához tért az euró

Vágólapra másolva!
Nem változtatott az alapkamat nagyságán a mai kamatdöntő ülésen az Európai Központi Bank (ECB). A Mario Draghi által vezetett jegybank 0,75 százalékon hagyta rátát, ami nem okozott meglepetést, mivel a Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége is erre számított. A döntés hátteréről a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón tudhatunk meg többet. A bejelentés után az 1,28 körüli szintről 1,282 környékére ugrott fel az EURUSD árfolyama.Kamatdöntő ülést tartott ma a Bank of England is, de ott sem született meglepetés. A szigetországban lévő inflációs nyomás miatt 0,5 százalékon hagyta a monetáris tanács az alapkamatot és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programon sem módosított a brit jegybank.A 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón Mario Draghi kiemelte, hogy még mindig törékeny állapotban van az eurózóna, emiatt az ECB továbbra is alkalmazkodó lesz, ameddig szükség van rá. A beszéd alatt az euró jelentősen gyengülni kezdett, 1,275 körüli szintig zuhant az EURUSD árfolyama. Később azonban sikerült 1,282 szint körüli szintre erősödnie az eurónak a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

16:55 - Visszajött az euró

Magához tért a mélyrepülés után az euró a dollárral szemben, sőt sikerült az 1,286 körüli magasságokba felmásznia. Ebben szerepe volt annak is, hogy Draghi a sajtótájékoztató vége felé újságírói kérdésre elmondta: sokan alulbecsülik az ECB elszántságát az euró védelme érdekében.

Ugyan az euró összekapta magát, de a piacok továbbra is nyomás alatt vannak, a DAX 0,7 százalék körüli mínuszban mozog.

EURUSD napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

15:15 - Konszenzusos döntés volt a kamatról

A kamatdöntéssel kapcsolatban az ECB elnöke kiemelte, hogy élénk vita folyt a jegybankárok között a rátáról, de a végső konszenzus az volt, hogy nem módosítanak az alapkamaton.

A MarketWatchnak nyilatkozó Annalisa Piazza elemző szerint az ECB a mai sajtótájékoztatóval megágyazhatott egy májusi kamatcsökkentésnek.

A DAX index együtt mozgott az euróval, 7920 körüli szintekről 7850 pontig zuhant, hasonló pályát járt be az euró, mely 60-80 pontot esett rövid idő alatt. A DAX megcsúszásában szerepe volt, hogy az ECB az év második felével kapcsolatban nem túl optimista, számos lefelé ható kockázatot lát a jegybank.

DAX index napon belül (pont)

Forrás: [origo]

15:08 - Ciprus egyedi eset

Újságírói kérdésekre válaszolva Draghi elmondta, hogy Ciprus esete egyedi, nem fog például szolgálni a későbbiekben. Az ECB eleinte nem támogatott olyan segítséget, amiben a biztosított bankbetéteseknek veszteséget kellett volna elszenvedni. A tárgyalások során később viszont megállapodtak, hogy a biztosított betéteseknek nem kell mínuszokat elkönyvelniük.

Draghi úgy véli, az eurócsoport vezetőjének a kommentjét félre értették a piacok. Ő volt ugyanis, aki szerint a jövőben a betéteseket is be kell vonni egy esetleges bankmentés során, ahogyan Ciprus esetében is teszik.

Ciprus esetleges eurózónából való kilépése nagy kockázatokkal járna a jegybank vezetője szerint, ráadásul a fennálló problémákat sem orvosolná. Az országnak konszolidálnia kell a költségvetését, a bankrendszerét pedig átstrukturálni, mi több ezek megvalósítása az eurózónán kívül még nehezebb lenne.

15:00 - A hitelkihelyezés nem javult az eurózónában

A kis és közép vállalati szektor esetében még mindig nem elég jók a hitelkondíciók, nehéz a cégeknek forráshoz jutniuk Draghi szerint. Fontosnak véli a jegybank, hogy a bankszektoron keresztül a nem pénzügyi intézmények is hozzájussanak a megfelelő hitelekhez. Az átviteli folyamatokat pedig emiatt javítani kell. Leginkább a periféria országokban érezhető a hitelek szűkössége.

Februárhoz képest nem javultak a hitelkondíciók az eurózónában. A lakosság számára nyújtott hitelek nagysága éves sziten 0,4 százalékot nőtt, míg a nem pénzügyi cégek esetében 1,4 százalékos volt a visszaesés nagysága az ECB számításai szerint.

14:35 - Laza marad a monetáris politika

A 14:30-kor kezdődött sajtótájékoztatón Mario Draghi kiemelte, hogy továbbra is lefelé ható kockázatokat lát a jegybank az év második felében. Az ECB szorosan követi a jövőben is a piaci folyamatokat, mivel a gazdaságok gyenge lábakon állnak. Emiatt az ECB monetáris politikája is alkalmazkodó lesz, ameddig szükségesnek érzik a jegybank vezetői. Elképzelhető, hogy ezekkel a szavakkal próbál előkészíteni egy esetleg kamatvágást a jegybank.

Az előző nyár óta a pénzpiacon pozitív folyamatok zajlanak, de idő kell, ameddig a kellő hatásukat kifejtik, mindenesetre Draghi bízik az optimista fejleményekben. A bankokban lévő betétek nagysága javuló tendenciát mutat és a bankok a 2011-ben és 2012-ben a bankrendszer számára az LTRO keretein belül jutatott pénzt folyamatosan fizetik vissza, ami a társaságok helyzetének normalizálódását mutatja.

Inflációs nyomás egyelőre nincs, sőt a várakozások szerint 2 százalék alatt marad a fogyasztói árindex éves növekedése középtávon is. Mint ismeretes, az eurózónában tegnap tették közzé a márciusi előzetes inflációs adatot, ami szerint a februári 1,8 százalékos szintről 1,7 százalékra esett vissza a fogyasztói árak éves növekedése. A magas olajárak, az indirekt adók hatásai viszont továbbra is az inflációt emelő kockázatnak számít.

Az EURUSD árfolyama Draghi szavai után jelentősen gyengülni kezdett, már 1,275 körül jár a mutató, legutóbb november 21-én forgott ezen a szinten.

EURUSD napon belüli árfolyama

Forrás: [origo]

13:45 - Maradt a ráta

Nem változtatott mai kamatdöntő ülésén a 0,75 százalékon álló alapkamat nagyságán az Európai Központi Bank. A döntés nem okozott meglepetést, mivel a legtöbb Bloomberg által megkérdezett elemző erre számított. A bejelentés után az euró minimális erősödést mutatott, 1,28-ról 1,282 környékére ugrott fel az árfolyam.

Forrás: [origo]