Veszélyes szintek felé közelít az ezüst

Vágólapra másolva!
Az újabb részvénypiaci rekordok újabb eladási hullámot hoztak az árupiaci termékek piacára. A látszólagos ellentmondás mögött a portfóliók átrendezése áll. Mivel a nyersanyagpiacok hosszú hónapok óta messze alulteljesítik a rekordot rekordra halmozó amerikai indexeket, egyre többen igyekeznek átszállni a robogó vonatra a vakvágányon veszteglőről. A 24 termék árát követő Standard & Poor's GSCI árupiaci index 0,4 százalékot veszített értékéből az amúgy rendkívül optimista keddi kereskedési napon.
Vágólapra másolva!

A két olajfajta szinte alig mozdult el a hétfői záráshoz képest, de az összes többi ipari felhasználással bíró termék jelentős áresést szenvedett el. De mégsem itt találjuk a nap egyértelműen legnagyobb veszteséget felmutató szektorát, mivel a nemesfémek eladói bizonyultak a legagresszívabbaknak. Már többször felhívtuk mi is a figyelmet az ezüst látványos alulteljesítésére az arannyal szemben, ami a ciprusi események hatására kialakuló (átmeneti) aranyvásárlási hullám idején volt a legfeltűnőbb.

Tegnap is messze gyengébben teljesített az aranynál, 2 és fél százalékos mínuszával egy százalékkal többet zuhant a sárgafémnél, és tavaly augusztus óta nem látott mélységekbe csúszott, míg az arany csupán négyhetes mélypontjára esett vissza. Még feltűnőbb a divergencia, ha egy kicsit hosszabb távot vizsgálunk. Bár az arany is korrigál és közelít egy fontos támaszszinthez 1527 dollár környékén, de az ezüst már 45 százalékot esett a legmagasabb értékéhez képest és gyors ütemben kerül egyre közelebb a 26 dollár felett húzódó két éve épülő támaszához. Ha ez a szint nem tartja meg, simán beeshet akár a húsz dolláros szint alá is....

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Egy százalék feletti mínuszt szedett össze a platina és a palládium is, így hozták az ipari fémek átlagos teljesítményét. A réz harmadik napja esik, és már a tavaly augusztusi mélypontját teszteli. Az ólom 2,5 százalékkal került lejjebb, míg a többi ipari fém is mind veszített értékéből, jellemzően egy százalék körüli mértékben.

Megállíthatatlanul csúszik tovább lefelé a cukor árfolyama, újabb 15 pontot veszített értékéből, ami újabb 2 és fél éves mélypontot jelentett a termék grafikonján. A trend egyértelműen lefelé mutat, az árfolyam messze a 20 és 100 napos mozgóátlaga alatt jár, és a következő támaszszintek csak a távoli mélységekben látszódnak. A rekordszintű brazil termés óriási árnyomást fejt ki, így egyre többen várják a 2010-es 14 cent körüli mélypontok újratesztelését. A világ legnagyobb cukornád termelője és a globális cukorexport 40 százalékát adó országban egy hónapon belül kezdődik az aratás, és a legújabb becslések szerint még az előző hetek optimista termésbecsléseit is meghaladhatja a betakarított mennyiség.

Nem bír talpra állni a gabonapiac sem, a múlt heti adatok továbbra is nyomás alatt tartják a piacot. A kukorica újabb 0,9 %-kal került lejjebb a két nap alatt elszenvedett 12 százalékos mínusz folytatásaként, míg a búza csupán 0,3 százalékot tudott korrigálni az előző két nap 8 százalékos szakadása után.

Cukor árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]