Vágólapra másolva!
Ismét rosszul szerepelt a hazai tőzsde 1 százalékhoz közeli esést szenvedett el, amit a Mol és az OTP nagyobb zuhanása okozott. A forintot is visszarántották az euróval szembeni 300-as szintjéről, egészen 302-ig, arra a hírre, hogy holnap rendkívüli közgyűlést tart majd az MNB.Európában is rontott a hangulaton az USA-ból érkező rossz makroadat, és a vezető indexek 1 százalék körüli mínuszokat szedtek össze.Az amerikai tőzsdék 0,5 és 0,7 százalék közötti mínuszban mozognak, a vártnál rosszabb foglalkoztatási adat hatására.
Vágólapra másolva!

Rosszul ment ma hazai börzének

Ma is egy százalékos esésben fejezte be a napot a magyar tőzsde, amit ma is az OTP 2,4 százalékos csökkenése rántott a mélybe. Tegnap is a bankpapír volt a nehezék a BUX-ban. A régióban ezzel a hazai parkett közepesen teljesített, ahol a lengyel parkett bizonyul alulteljesítőnek 2 százalék feletti mínuszával.

Forrás: [origo]

A BÉT-en ma is átlag fölötti volt a forgalom, de ebben sok örömét nem lelte az Mol sem, az olajpapír szintén komoly 1,9 százalékos mínuszt szedett össze. A defenzív papírok közül csak a két gyógyszerpapír tudott emelkedni a Richter 1,5, míg az Egis 2,2 százalékos pluszban zárta a napot. A Magyar Telekom pedig tegnapi záróárán fejezte be a napot.

Forrás: [origo]

A forintot kora délután egészen a 302,5-ös szintig rántották vissza az euróval szemben, pedig ma korábban már közel volt a 300-as határhoz is. Késő délutánra már visszább korrigált az árfolyam és újra 302 körül mozog. A forint/dollár jegyzés 235,5-nél, míg a CHF/HUF keresztárfolyam 249,2-nél ingadozik.

A gyengülésben nagy szerepet játszott a Világgazdaság Online értesülése, miszerint a monetáris tanács holnapi rendkívüli közgyűlést tart a tervezett gazdaságösztönző lépéseiről, jövő hétfőn pedig nyolc, hazánkban működő nagybank vezetőivel egyeztet a témáról az MNB. A hírt később a jegybank részéről is megerősítették. Ezen kívül holnap 11 órától először tart majd sajtótájékoztatót Matolcsy György az MNB elnökeként.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Európában is fokozódott az esés mértéke

Nagyobb mínuszokban állnak a nyugat-európai indexek is a vártnál rosszabb amerikai foglalkoztatási adat hatására. Az esést a dél-európai börzék vezetik, de példáula német DAX is 0,8 százalékkal csökken.

Forrás: [origo]

2,5 százalékos zuhanásban van a tegnapi nagyobb emelkedés után a Vodafone árfolyama. A mélyrepülés oka, hogy a Verizon Communications cáfolta a Vodafone esetleges felvásárlásáról szóló pletykákat, melyek tegnap kaptak szárnyra és a brit telekomcég közel 5 százalékos emelkedését eredményezték.

Az egész európai telekomszektor alulteljesítő Európában. A Telecom Italia és a France Telekom mutat nagyobb zuhanást, mivel mindkét társaság részvényei esetében eladásra módosította semleges ajánlását a UBS svájci bankház. Az olasz cég 5, míg francia társa 4,6 százalékkal esik.

Rossz makroadatra esik Amerika

Elrontotta a hangulatot a délután megjelenő amerikai makroadat, ezzel a tengerentúli parkettek is lefelé vették az irányt, pedig a határidős indexek alapján még kisebb emelkedés volt látható korábban.

Az ADP ma délután közzétett adatai szerint a várt 200 ezer fő helyett csupán 158 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban márciusban. Az adat a legrosszabb lett tavaly október óta. A növekedés döntő részét a szolgáltató szektor adta, 151 ezer fővel, míg a termelőiparágban csak 7 ezer fős bővülés mutatkozott. Ellenben pozitívum, hogy a februári 198 ezer fős értéket felfelé, 237 ezer főre módosították.

Az sem javította a befektetők kedvét, hogy a márciusi szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex (ISM) 54,4 pontra csökkent az előző havi 56 pontos értékről, míg az elemzők 55,5 pontot vártak.

Forrás: [origo]

A Dow Jones 0,4, az S&P 500 0,7, míg a Nasdaq 0,5 százalékos mínuszban tartózkodik. Az S&P index szektorai közül ma a pénzügy szerepel eddig a legrosszabbul, de a távközlés és az energia sincs sokkal lemaradva az esésben.

Forrás: [origo]

A Tesla Motors részvényei 7,7 százalékkal csökkennek, korrigálva ezzel a tegnapi nagy emelkedést. Az elektromos autókat gyártó társaság tegnap jelentette be, hogy szövetségre lépett a Wells Fargóval és a US Bancorppal, melynek keretében a bankok kedvező kamatozású hitelekkel fogják segíteni a Tesla autóinak értékesítését.

Jól sikerült az amerikai Monsanto agráripari cég második negyedéves gyorsjelentése. A főbb számok tekintetében sikerült meghaladni az elemzői konszenzust, az egyszeri tételekkel módosított EPS 2,73 dollár lett a Bloomberg konszenzusban szereplő 2,56 dollárral szemben, míg a negyedéves árbevétel 5,47 milliárd dollár lett az 5,24 dollárral szemben. Ezen felül a menedzsment a cég 2013-as évre vonatkozó kilátásaival szemben is optimistább hangvételt ütött meg. A bejelentés hatására az árfolyam 1 százalékot emelkedett a szerdai kereskedésben.