Vágólapra másolva!
Csütörtökön kiderül, hogy milyen új eszközökkel pörgetné fel a magyar gazdaságot a Magyar Nemzeti Bank - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Holnap rendkívüli ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amelyen a jegybank tervezett gazdaságösztönző lépéseiről lesz szó - értesült a Világgazdaság Online. A lap szerint az ülés után sajtótájékoztatón ismertetik a tervezett lépéseket. A jegybank vezetői emellett hétfőn egyeztetnek nyolc Magyarországon működő nagybank vezetőivel is - írják. Információjuk szerint a nyolc meghívott között nem szerepel az MKB Bank és az Erste Bank.

Délután a Magyar Nemzeti Bank hivatalosan is bejelentette, hogy Matolcsy György sajtótájékoztatót tart csütörtökön.

Matolcsy György régóta hangoztatja, hogy szerinte az MNB többet is tehetne a gazdaság növekedéséért. A nem szokványos eszközök közé tartozik például az, amikor a jegybank közvetlenül a vállalatoknak hitelez, vagyis megveszi a vállalati kötvényeket, hogy pénzhez juttassa a bajba került cégeket. Ilyet az MNB eddig nem csinált, de Matolcsy szerint - a korábbi, decemberi-január közepi megszólalásaiból kiindulva - kellene, hogy csináljon. Elvi lehetőségként a jegybank nyomott áron nyújthatna hiteleket a bankoknak is, hogy továbbadják a vállalatoknak, olcsó hitellel pörgetve fel a gazdaságot.

Matolcsy újat hozhat a költségvetés megsegítésében is. Az amerikai, valamint az angol jegybank, illetve az eurózóna központi bankja vásárolt és vásárol állampapírokat, ezzel adott országokat (a délkelet-európai eurós tagországokat) juttattak pénzhez.

Az új eszközöknek azonban gátat szabhat, hogy alkalmazásuk a forint gyengüléséhez vezethet, ami - többek között - a nagy magyar lakossági devizahitel-állomány miatt veszélyes.

A Világgazdaság szerint Bécsben is tárgyalt Matolcsy a jegybanki eszközök alkalmazhatóságáról, és a magyarországi bankokkal is tart majd egyeztetést jövő hétfőn. A lap úgy tudja, erre a találkozóra az Erste Bank és az MKB nem kapott meghívót.