Erős lehet a kukorica iránti kereslet

Vágólapra másolva!
Remek eredményekről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében a Monsanto. A mezőgazdasági vetőmagokat értékesítő vállalat mind egy részvényre jutó profit, mind árbevétel soron felülteljesítette az elemzői várakozásokat, ráadásul a társaság az idei évre vonatkozó profitvárakozásait is megemelte.
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozott második negyedéves gyorsjelentésével a világ legnagyobb, mezőgazdasági vetőmagokat értékesítő cége, a Monsanto. A vállalat 2,74 dolláros egy részvényre jutó nyereséget ért el a februárban végződő második pénzügyi negyedéve során, ami jelentősen meghaladja a 2,24 dolláros elemzői várakozásokat. A cég egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó nyeresége rekordszinten, 2,73 dolláron alakult.

A társaság árbevétele szintén kellemes meglepetést okozott, mivel 5,47 milliárd dollárra nőtt a negyedév során az egy évvel azelőtti 4,75 milliárd dollárról, 3,4 százalékkal túlszárnyalva a Bloomberg konszenzusát.

Forrás: [origo]

A kedvező eredményekben az játszott szerepet, hogy az USA-ban az utóbbi 25 év egyik legnagyobb szárazsága puszított tavaly, ezért a termelők drágábban tudták eladni a terményeiket. Emiatt pedig hajlandóak voltak a Monsanto termékeiért is magasabb árat fizetni, ráadásul ezen eszközök, mezőgazdasági vetőmagok iránt jelentősen megélénkült a kereslet is. A vállalat elnöke szerint a kukorica iránti kereslet nagyon erős lesz idén.

A társaság a kedvező eredmények után megemelte az idei évre vonatkozó profitvárakozásait is, mely szerint az augusztban záruló pénzügyi évben 4,42-4,52 dolláros lehet az egy részvényre jutó nyereség a korábban jelzett 4,3-4,4 dollár helyett. A piaci szakértők 4,57 dolláros EPS-re számítanak.

A cég optimizmusa érthető, mivel az amerikai farmerek az elmúlt 77 év legnagyobb aratására készülnek ebben az évben. Emiatt a Monsanto termékei iránti kereslet továbbra is erős lehet. A vállalattal kapcsolatos további hír, hogy a cég megegyezett a rivális DuPonttal az egymás ellen indított perek megszüntetéséről. Az egyezség értelmében a DuPont 1,75 milliárd dollárt fog fizetni a Monsantonak folyamatosan az elkövetkezendő 10 évben azért, hogy annak egyik technológiáját használhassa.

A kedvező gyorsjelentés után a Monsanto részvényei 1,7 százalékot erősödtek.

Monsanto (NYSE)

Forrás: [origo]