Vágólapra másolva!
Kilőtt a japán részvénytőzsde az előző két napi gyengébb teljesítmény után. A Nikkei 3 százalékkal került feljebb, míg a többi ázsiai index a negatív tartományban tartózkodik, ott ahol még folyik a kereskedés. A kedvező kínai szolgáltató szektorbeli makroadat nem hozta meg a befektetők vásárlási kedvét a legnépesebb országban, a két vezető index kisebb mínuszban van.Amerikában a Dow Jones és az S&P 500 is újabb csúcsot állított fel a keddi kereskedés során. A hangulatot a tegnapi ipari megrendelésekben bekövetkező emelkedés is javította.A határidős indexek alapján Európában csökkenéssel indíthatják a napot a tőzsdék miután tegnap jókora emelkedést produkáltak a börzék. Ma Európából nem érkezik fontosabb makroadat, így a délutáni amerikai foglalkoztatási adatok befolyásolhatják majd a piaci mozgást.
Vágólapra másolva!

Újra az exportőrök húzták a Nikkeit

A japán tőzsdeindex a Nikkei újból nagyot ugrott a hét első két napja utáni esést követően, és 3 százalékkal került feljebb. Az ausztrál parkett végül 0,6 százalékos mínuszt szedett össze a tegnapi felülteljesítése után, és egyelőre a dél-koreai Kospi is a negatív tartományban tartózkodik, valamint a kínai indexek is kisebb csökkenésben vannak.

Forrás: [origo]

Ahogyan azt már megszokhattuk, ha a jen gyengül a nagy exportőrök komoly emelkedést mutatnak Japánban. A jen a tegnapi 92,7-es szintről egészen 93,5-ig gyengült a dollárral szemben, aminek hatására most is az autógyártók álltak az élre, a Toyota 3,4, a Honda 4,2, míg a Nissan 3,9 százalékkal lőtt ki. A legnagyobb japán márkák jó teljesítményét most az is segítette, hogy erős eladásokat produkáltak az amerikai piacon, például a Honda 7,1 százalékkal növelte bevételét, legfőképpen Acura modelljének népszerűsége miatt.

A Nikkei komponensek közül a Fast Retailing Company - amely leginkább Uniqlo ruházati és sport márkájáról híres - mutatta a legkomolyabb hegymenetet, a cég részvényei 12,5 százalékkal kerültek feljebb, miután rekord nagyságú bevételről számolt be márciusra vonatkozóan.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A pénzintézetek részvényei inkább a negatív tartományban zártak a szigetországban, mert a befektetők elég nyugtalanok a holnapi jegybanki kamatdöntő ülés előtt, ahol fény derül majd arra, hogy az új elnök végülis mennyire elkötelezett a monetáris lazítás mellett.

Kínában kisebb mínuszok vannak annak ellenére, hogy az HSBC szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex kisebb mértékben emelkedett, a márciusi érték 54,3 pont lett az előző havi 52,1 pont után. Ez azonban nem igazán hozta meg a befektetők kedvét a vásárláshoz, a két nagyobb kínai index minimális mínuszban áll. Hong Kong-ban a nyersanyaghoz kapcsolódó cégek részvényei estek a leginkább. Ugyanígy Ausztráliában is a nagyobb bányatársaságok részvényei húzták lefelé az indexet.

Új csúcson a Dow Jones és az S&P 500

Jól zárták a keddi kereskedést az amerikai vezető indexek, a Dow Jones és az S&P 500 is újabb csúcsra emelkedett, és rekord magasságban fejezték be a napot.

Forrás: [origo]

A jó hangulatot segítette, hogy a gyáripari megrendelések emelkedtek februárban elsősorban a gépjárművek és a kereskedelmi repülőgépek iránti növekvő keresletnek köszönhetően. A tényadat 3 százalékos javulást mutatott, míg az elemzők 2,9 százalékos emelkedést vártak.

Emellett azt is pozitívan fogadták a piacok, hogy az atlantai Fed elnöke szerint a Fed tovább fogja folytatni a következő hónapokban is a kötvényvásárlásokat. Dennis Lockhart úgy véli, meg kell várni, hogy a jelenlegi gazdasági aktivitás, valamint munkaerőpiacon tapasztalható javulás fenntartható-e.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Tízből hét S&P 500 szektor képes volt növekedni tegnap, az egészségügyi részvényeket és az alapvető fogyasztási javakat kedvelték legjobban az USA-ban, míg az olaj és a gáz szektor, valamint a nyersanyagkapcsolt papírok gyengén teljesítettek.

Forrás: [origo]

8 százalékot ugrott piaczárás után a Zynga, miután a cég bejelentette, hogy ma útjára indít két új felnőtteknek szóló, valódi pénzes játékot az Egyesült Királyságban. Póker és kaszinó szolgáltatást indít a játékgyártó.

A második negyedévben kezdheti meg az Apple az új iPhone készülékek gyártását a Wall Street Journal szerint. A technológiai óriás az iPhone 5-höz hasonló formájú és kinézetű telefont tervez piacra dobni, melyet nyáron mutathatnak be a publikumnak. A vállalat ráadásul Ázsiában egy olcsóbb iPhone értékesítését is tervezi.

A Verizon tegnap tagadta, hogy meg szeretné vásárolni a teljes Vodafone-t. Tegnap olyan hírek jelentek meg a Financial Times blogján, hogy a Verizon és az AT&T az egész Vodefone-t meg akarják szerezni 245 milliárd dollárért.

Némileg csalódást keltő volt a General Motors márciusi amerikai autóeladási statisztikája. A társaság csak 6,4 százalékos éves bővülésre volt képes, holott 12 százalékos növekedés vártak az elemzők. A részvény ettől függetlenül 0,5 százalékos emelkedésre volt képes.

A Tesla Motors tegnap este is fontos bejelentést tett, a Wells Fargo bankkal közösen fognak finanszírozást biztosítani az elektromos autók értékesítéséhez, ezen túl lehet majd lízingelni a Tesla S modelljét havi 500 dollárért. A papír a bejelentésre közel 3 százalékot esett piaczárás után.