Vágólapra másolva!
Megbicsaklott a HP elmúlt hónapokban mutatott lenyűgöző menetelése kedden, a több mint 5 százalékos esést a Goldman Sachs elemzőjének borúlátó kommentárja indíthatta el. Az elemzés ugyan helyes megállapításokra alapul, nem tartalmaz igazi újdonságot a vállalat előtt álló kihívásokról, de úgy tűnik, a drasztikus emelkedés után sok befektető csak az ürügyre várt, hogy realizálhassa tetszetős profitját. Rövid távon a lendület megtörhetett, így érdemes megvárni, hogy megnyugodjanak a kedélyek, és kiderüljön, az egyre erősebb elvárásoknak is meg tud-e felelni a HP.
Vágólapra másolva!

Több mint 5 százalékos eséssel zárt kedden a HP, de járt még ennél is mélyebben is napközben a szebb napokat megélt számítógép-gyártó. A kiváltó ok a Goldman Sachs kijózanító hangvételű elemzése volt, amiben a bankház kifejtette, a HP még távolról sincs kint a vízből, az elmúlt hónapok drasztikus emelkedése így csak a fordulat első jeleinek túlreagálása volt. Az elemző a korábbi semleges ajánlását eladásra változtatta 16 dolláros célár mellett (a részvény tegnap 22,1 dolláron zárt). A keddi esés látványos pontot tehet az elmúlt hónapok lehengerlő ralijának végére.

A HP árfolyama az elmúlt öt napban (dollár)

Nincs kint a HP a gödörből a Goldman szerint

Hiába emelkedett közel 100 százalékot a novemberi mélypontja óta az árfolyam, Bill Shope, a Goldman elemzője azt hangsúlyozza, hogy a cég átalakítása és újra mozgásba lendítése több évet is igénybe vehet, eközben viszont az elemzői modellek többsége már arra épít, hogy üzleti szempontból túl van a mélyponton a HP. Ez kellemetlen csalódásokhoz és az előrejelzések érzékeny rontásához vezethet - mutat rá az elemző.

A HP árfolyama (dollár)

Shope szerint a táblagépek a potenciális PC-értékesítések 40 százalékát kannibalizálhatják az előttünk álló két évben, ami hatalmas kihívás elé állítja az egyébként is agresszív versennyel szembesülő PC-gyártókat. A PC-értékesítések egyfelől a darabszámot tekintve is látványosan lemorzsolódnak, másfelől azonban az egyre kiélezettebb árverseny a bevételekre és az elérhető profitokra is hatalmas nyomást gyakorol. Emiatt mozdul el a legtöbb gyártó a mobil számítástechnika, főként a táblagépek felé.

A HP februárban jelentette be, hogy korábbi, csúfos kudarcot vallott kísérlete után ismét tesz egy kísérletet, és Slate7 néven a Google Android platformját futtató táblagépet dob piacra 169 dollárért. A készüléket nyilvánvalóan nem PC-helyettesítőként, hanem inkább kiegészítő termékként pozicionálja a cég, de egyre nagyobb mennyiségben érhetők el kifejezetten a laptopok lecserélését célzó táblagépek, ami egyértelműen nyomást gyakorol a PC-értékesítésekre.

Valóban vannak nehézségek

A HP vezérigazgatója, Meg Whitman egy októberi elemzői konferencián valóban hidegzuhanyt zúdított az elemzők nyakába, amikor arról beszélt, hogy a cég talpra állítása nem lesz egyszerű feladat, akár több évet is igénybe vehet. Érdekes módon ugyanakkor az árfolyam esése már egy hónappal később megállt, és a november közepi mélypont után kis megszakításokkal 106 százalékot emelkedett a részvény.

Az igazán látványos megindulást 2013 legeleje óta láthattuk, egyébként az Investor.hu hasábjain is figyelmeztettünk, hogy begyújthatja a rakétákat a HP, dacára a piaci nehézségeknek. Ebben jó eséllyel segíthette egyébként a Dell körül kialakult felvásárlási sztori is, hiszen ha sikerülne a Dellt jó áron eladni, az a HP értékeltségét is más megvilágításba helyezné. Talán ezt is beárazta a piac az elmúlt hetekben.

Meglátásunk szerint a HP megfelelő átszervezésével, netán feldarabolásával, és egyes részek értékesítésével még mindig jelentős részvényesi érték szabadulhat fel, de erre nem feltétlenül hónapokon belül kerül sor. A menedzsment sikerét ráadásul semmi sem garantálja, a közelmúltban is épp csak hajszálon múlott, hogy a részvényesek lázadása elsöpri a vezetőséget.

Nem az elemzők, a piac rohant előre

Az árfolyam ráadásul előbb jelezte a lehetséges fordulatot, mint ahogy az az egyébként lassan mozduló elemzői konszenzusokból látszódna. A Goldman állításával szemben egyébként éppen az látszódik, hogy nem az elemzői várakozások, prognózisok szakadtak el a realitásoktól, hanem éppen a piac szaladt előre túlságosan.

Az elemzői ajánlások között ugyan megjelentek a vételre buzdító ajánlások, de egyelőre jókora többségben vannak a semleges vagy negatív véleményt tükröző elemzések is. Hosszabb távon még lehet egy katalizátor, ha még nagyobb arányban állnak át a vételi oldalra az elemzők, amihez persze a vállalat részéről is megnyugtató fejleményeket kell látnunk.

A piac, azaz a részvény árfolyama előbb mutatott fordulatot, mint az elemzői célárak, és jelenleg is lényegesen magasabban mozog, mint a konszenzus, az olló az elmúlt napokban csak tágult. Ez egyfelől a piac rövidebb reakcióidejét mutatja, másfelől viszont tényleg utalhat némi túlreagálásra is.

Érdemes azt is kiemelni, hogy miközben a rövid távú (az aktuális, április végén záruló negyedévre vonatkozó) profitvárakozások nem változtak látványosan az előző gyorsjelentés óta, az árfolyam rendületlen hegymenetben mozgott. Ez arra utal, hogy a piac valóban hosszú távú, markáns üzleti fordulatokat kezdett beárazni, ami egyfelől lehet megalapozott, másfelől viszont talán tényleg túl korai az ilyen mértékű lelkesedés.

Valóban vannak problémák

Márpedig a kilátások nem túl rózsásak, nem véletlen volt ilyen óvatos a menedzsment. A cég három nagy bevételi forrása közül kettő, a PC-piac és a nyomtató-üzletág egyaránt hanyatló iparágak, a vállalati IT-piacon pedig egyre öldöklőbb a verseny, és a HP ezen a területen is zsugorodást szenvedett el az elmúlt negyedévekben, ami leginkább az üzemi eredmény alakulásán érhető tetten.

A legnagyobb problémát ugyanakkor a személyi számítástechnika jelentheti a cég számára. Az IDC előrejelzéseiből jól látszik, hogy a PC-piac növekedés hosszú távon is megállt, rövid távon, az előttünk álló negyedévekben pedig még mindig vaskos, 6-7 százalékos visszaesésre lehet számítani az eladott PC-k számát tekintve (ez egybevág más piackutatók jóslataival is). A személyi számítógépek terén egyedül a táblagép-piac ad növekedést az előttünk álló években, itt pedig a HP-nak még csak hídfőállást sem sikerült kiépítenie. Mindez persze nem meglepetés, a befektetők már tudhatták hónapokkal ezelőtt is.

Nem lett drága a részvény

A sovány növekedési kilátások a részvény értékeltségében is világosan tükröződnek, a részvény továbbra is mélyen az S&P500 indexben szereplő technológiai vállalatok átlaga alatt mozog az összehasonlító részvényértékelésre leggyakrabban használt P/E rátát tekintve. A Bloombergen elérhető elemzői konszenzus még mindig zsugorodást jósol az egy részvényre jutó profit (EPS) terén az előttünk álló évekre, miközben a részvény relatív értékeltségét tükröző P/E ráta is az összehasonlítható vállalatok között a legalacsonyabb, bár a HP lemaradása ezen a téren láthatóan csökkent az elmúlt hónapokban.

Mindez két dologra utal. Egyfelől az elemzői várakozások továbbra sem tűnnek igazán elszálltnak, a modellekbe nem építettek be durva fordulatot a szakik, nem várja az elemzői kar, hogy a HP egy-két éven belül az új Apple lesz a piacon. Másfelől viszont a részvény értékeltsége, legalábbis a P/E ráta alapján, nem nőtt igazán még úgy sem, hogy az árfolyam duplázott fél év alatt. Ez azt jelenti, hogy közben a profitvárakozások is megemelkedtek, azaz a vállalat rövid távon már nem extrém módon nyomott profitvárakozásokkal szembesül, aminek így nehezebb lesz negyedévről negyedévre megfelelnie.

Erősen túlvett lett a részvény

Az elmúlt hónapokba, különösen január eleje óta több igen kedvező jel is támogatta a nagy lendületű emelkedést. 2012 végén egy halványan kivehető fordított fej-váll alakzat jelölte ki a trendfordulót (erre az Investor.hu hasábjain is felhívtuk a figyelmet), ami után a részvény sikerrel törte át a csökkenő trendvonalat, amit aztán vissza is tesztelt. Január-február magasságában egy tetszetős szűkülő háromszöget épített a részvény, amiből kitörve a 200 napos mozgóátlagot is átlépte, ráadásul nem sokkal ezután kialakult az aranykereszt néven ismert formáció is, azaz az 50 napos mozgóátlag is alulról metszette a 200 napos mozgóátlagot.

A technikai katalizátorok ugyanakkor elfogytak, sőt, a részvény erőteljesen túlvetté vált a meredek emelkedésben. A tegnapi zakóval az RSI indikátor kilépett a túlvett zónából, ez markáns eladási jelzésnek tekinthető az indikátor esetében, de hasonlóan világosan eladásra hív fel az MACD indikátor is. Az árfolyam ráadásul látványosan eltávolodott rövidebb távú mozgóátlagaitól is, amikhez kis korrekcióval ismét közelebb kerülhet.

A hosszú távú emelkedés esélye ezzel még megmaradt, de rövid távon inkább a 20,5 dollár körül található többszörös támasz tesztelése tűnik valószínűbbnek (itt egyébként akár vételi lehetőségek után is lehet majd kutatni, kellő óvatossággal persze). A rali folytatását az hozhatná el, ha sikerülne a 24 dolláros csúcsot átlépni, de ennek rövid távon kisebb esélyét látjuk.

Érdekes még a sztori, de nem most

Összességében tehát úgy tűnik, hogy ugyan a HP lassú és hosszú időre elnyúló fordulata talán még nem sérült, de a pozitív fejlemények jelentős részét már beárazhatta a piac, ráadásul nagyon rövid idő alatt. Ehhez képest a fundamentumok terén rövid távon már nehéz lesz a vállalatnak igazán jelentős pozitív meglepetést okoznia, még ha a mögöttes hosszú távú folyamatok rendben zajlanak is, és az értékeltség sem elszállt.

A részvény az erőltetett hegymenetben technikailag is túlvetté vált, a befektetők mintha csak valami ürügyre vártak volna, hogy realizálják tekintélyes profitjukat. Rövid távon kisebb az esélye, hogy a lenyűgöző ralit folytatni tudja a HP, bár kizárni sem lehet, és hosszú távon az értékeltség és a lehetséges látványos átszervezés esélye miatt még mindig érdekesnek tartjuk a részvényt.