Vágólapra másolva!
Kisebb csökkenéssel kezdte a napot a hazai tőzsde. A BUX-ot ma is az OTP teljesítménye húzza vissza, de a Mol is lefelé vette az irányt. A forint továbbra is ragaszkodik az euróval szembeni 302 alatti árfolyamhoz.Európában is korrigálnak a tőzsdék a tegnapi nagy hegymenet után. Ma fontosabb makroadat nem érkezik a kontinensről, így a délutáni amerikai foglalkoztatási számok befolyásolhatják majd esetleg a mozgást.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Nagyot ugrott a japán tőzsde
Vágólapra másolva!

Kissé korrigál a BUX

Fél százalékos mínuszban mozog a BUX ma reggel, miután tegnap a Mol vezetésével 1 százalék feletti emelkedést produkált. Ma az olajpapír egyelőre fél százalékkal gyengül. A régióban is az eladók vannak többségben, ahol a magyar parkett alulteljesítő lengyel társával együtt.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül az OTP 0,6 százalékkal csökken, míg a Magyar Telekom fél százalékos pluszban tartózkodik, és az Egis is folytatja keddi jó szereplését.

Forrás: [origo]

Ugyanakkor a Richter 0,2 százalékos mínuszban jár. A gyógyszercég a tervezet szerint június 17-től fizetné ki 660 forintos egy részvényre jutó osztalékát, ennek megfelelően várhatóan június 5-én lehet utoljára megvásárolni osztalék fejében a gyógyszerpapírt. A tegnapi záróárral számolva ez 1,9 százalékos osztalékhozamot jelent.

275 forintot kínál saját részvényeiért cserébe az AAA Auto tulajdonosainak, akik április 8-tól június 7-ig ajánlhatják fel részvényeiket a használtautó kereskedéssel foglalkozó cégnek. A prágai tőzsdén forgó részvényesek 23,3 koronát kapnak részvényenként.

0,5-1 százalék közötti gazdasági növekedésre számít Varga Mihály az idei évben. A miniszter Wall Street Journalnak adott interjújában kifejtette, hogy véleménye szerint nincs szükség a költségvetés módosítására, de a kamatcsökkentés folytatására viszont még lát esélyt.

A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a kormány a forint árfolyamának stabilabbá tételével kívánja hazánkba vonzani a befektetéseket, nem pedig a forint gyengítésével ösztönözni az exportot.

Az első negyedéves GDP-adatok tudatában felülvizsgálhatja idei növekedési prognózisát a kormány - mondta el Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára az M1-nek. Jelenleg a kormány 0,9, míg az MNB 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számol.

A nyugtató szavakra valamelyest tovább erősödött a forint a reggeli kereskedésben azután, hogy már tegnap is komolyat menetelt a hazai fizetőeszköz. Az euróval szembeni árfolyam jelenleg a 302-es szint alatt tartózkodik. A dollár/forint jegyzés a 235,9-nél, míg a CHF/HUF 248-nál mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Megpihennek a vevők Európában

Kisebb korrekció mutatkozik az európai tőzsdéken a tegnapi nagy hegymenet után, amit a kedvező feldolgozóipari adatok segítettek. Ma nem érkeznek fontosabb makroadatok a kontinensről, így kivárhatnak a befektetők a holnapi ECB kamatdöntő ülés előtt.

Forrás: [origo]

Úgy tűnik Ciprussal kapcsolatban már nem aggódnak a piacok, a Reuters információi szerint elfogadták a nemzetközi hitelezők a ciprusi kormány enyhítési kérelmét a mentőcsomag feltételeire. Ennek értelmében a költségvetési célok teljesítése csak 2018-ra kell, hogy teljesüljenek. Tegnap lemondott Michael Sarris, ciprusi pénzügyminiszter, helyét Harris Georgiades veszi majd át.

Nem túl bíztatóan alakultak a franciaországi autóértékesítési adatok, márciusban 16,4 százalékos csökkenést lehetett látni éves alapon, az év első negyedében pedig 14,7 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett autók száma. A bejelentés hatására a Peugeot és Renault árfolyama mélyrepülésbe kezdett tegnap, azonban az erős nemzetközi hangulat végül mindkét autógyártó részvényét magával húzta, és nap végére a pozitív tartományban zártak. A Peugeot ma már 1 százalékkal esik, de a Renault még mindig tartja pár tized százalékos pluszát.

2,5 százalékot emelkedett tegnap a német E.ON árfolyama, miután a HSBC a korábbi alulsúlyozásról semlegesre emelte a vállalat részvényeivel szembeni ajánlását. Ma korrigál az árfolyam, és 0,25 százalékkal megy lejjeb a részvény.

2 százalék feletti mértékben emelkedett a német Bayer és a francia Sanofi árfolyama, miután a Fitch szerint az európai cégek közül ők ketten rendelkeznek a legnagyobb potenciállal a fejlődő piacokon. Ma a német gyógyszergyár tovább emelkedik 0,3 százalékkal, viszont a Sanofi már 0,9 százalékos csökkenést mutat.