A NAV vett egy kutyakölyköt 100 ezerért

Vágólapra másolva!
Ötvenezerért bullmasztiff, tízezerért foxterrier - kutyatenyésztőket ellenőrzött az adóhatóság. A legtöbb esetben nem kaptak számlát, pedig egy helyen a próbavásárláskor 100 ezerért vettek meg egy kutyakölyköt.
Vágólapra másolva!

Kutyatenyésztőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Dél-Alföldön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai, akik szinte minden esetben találtak szabálytalanságokat - közölte a NAV helyi főigazgatósága.

A tenyésztők kiválasztása részben internetes hirdetések, részben közérdekű bejelentések alapján történt. Az eladásra kínált állatok között volt 50 ezer forintért bullmasztiff, 10 ezer forintért foxterrier, sőt még afrikai oroszlánkutya-kölyök is.

Az egyik tenyésztő a saját honlapján hirdette a kutyáit eladásra, és telephelyén büszkén ismertette a próbavásárlókkal, hogy már számos kiállításon bizonyítottak a német dogjai. Az ellenőrök 100 ezer forintért megvásárolták az egyik kutyakölyköt, de a vételárról bizonylatot nem kaptak, csak egy adásvételi szerződést. Egy másik esetben az eladó házi nyilvántartásából állapították meg a revizorok, hogy rendszeresen és üzletszerűen foglalkozik kutyatenyésztéssel, adószámot azonban - a többi esethez hasonlóan - ő sem váltott ki.

Az adóhatóságnak szinte minden ellenőrzött magánszemély esetében sikerült bizonyítani, hogy a tevékenységüket rendszeresen, üzletszerűen végezték, és ebből jelentős bevételre tettek szert. Adószám nélkül folytatott tevékenységükért a tenyésztők komoly mulasztási bírságra számíthatnak.