Jegybanki találkozó mozgatja a forintot

4
Vágólapra másolva!
Már a 301-es szint alatt is járt délelőtt a forint az euró ellenében, ezzel folytatva tegnapi erősödését. Kedden még 304 közelében vágott neki a napnak az EURHUF árfolyama a hosszú hétvégét követően. Kora délután a 302-es szintig rántották vissza az EURHUF árfolyamát, amiben az játszhatott szerepet, hogy a monetáris tanács rendkívüli ülést tart holnap a tervezett gazdaságösztönző lépésekről.Félhárom után néhány perccel hivatalosan is bejelentette a Magyar Nemzeti Bank, hogy rendkívüli ülést tartanak Matolcsy György vezetésével. A forint 302,5 körül mozog az euróval szemben, ezzel pedig a mai erősödését teljesen letörölte a hazai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

16:00 - Az elemzőkkel is találkozik az MNB vezetése

Bő egy órával a hazai tőzsde zárása előtt a 302-es szint közelében tartózkodik a forint az euró ellenében, azaz kisebb erősödést mutat azután, hogy fény derült a monetáris tanács holnapi rendkívüli ülésére.

A legfrisseb hírek szerint az MNB holnap elemzői fórumot is tart 12:30-kor. Az eseményen a jegybank részéről Nagy Márton és Palotai Dániel ügyvezetők vesznek részt. A fórum témája "A hitelösztönzés jegybanki lehetőségei" lesz.

A forint árfolyama az euróval szemben

Forrás: [origo]

14:40 - Megerősítette az MNB a holnapi ülést

Kora délután a Magyar Nemzeti Bank hivatalosan is bejelentette, hogy rendkívüli ülést tart a monetáris tanács. A találkozót a jegybank elnöke, Matolcsy György vezeti, aki 11 órakor tart sajtótájékoztatót.

A forint 302,5 körül mozog az euróval szemben, ráadásul a bejelentések után a hazai fizetőeszköz letörölte teljesen a mai nap erősödését.

13:49 - Rendkívüli tanácskozást tart a monetáris tanács

Hirtelen a 302-es szintig gyengült vissza a forint az euró ellenében arra a hírre, miszerint az MNB monetáris tanácsa holnap rendkívüli ülést tart a Világgazdaság Online értesülései szerint. Az eseményen a jegybank tervezett gazdaságösztönző lépéseiről lesz szó. Jövő hétfőn pedig nyolc, hazánkban működő nagybank vezetőivel egyeztet a témáról az MNB.

Alapesetben a monetáris tanács kéthetente ül össze, ebből minden második alkalommal szoktak az alapkamatról dönteni. Vélhetően ez holnap sem változik, azaz csütörtökön nem nyúl az alapkamathoz az MNB.

Matolcsy György, az MNB márciusban kinevezett elnöke még nemzetgazdasági miniszterként nyilatkozott arról, hogy a jegybanknak "legalább 12-16 eszköze" van a növekedés beindításához.

A forint árfolyama az euróval szemben

Forrás: [origo]

10:44 - Közelít a 300 felé a forint

Tovább folytatja erősödését a forint az euróval szemben, aminek következtében az árfolyam egyre közelebb kerül a lélektanilag fontos szereppel bíró 300-as szinthez. Egyelőre 301 alá csak rövid időre sikerült benéznie az árfolymnak a reggeli 302,5 körüli szinteket követően. Egy napja, a hosszú hétvégét után az EURHUF árfolyama még 304 közelében ingadozott a reggeli órákban.

Az erősödés folytatódását támogathatta Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára, aki ma reggel az M1-nek elmondta, hogy hazánk elegendő tartalékkal rendelkezik a kockázatok kordában tartásához. Továbbá a kormány az első negyedéves GDP-adat tudatában vizsgálhatja felül gazdasági növekedési várakozását. Jelenleg a kormány 0,9, míg az MNB 0,5 százalékos GDP-bővüléssel számol, melyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megerősített 0,5-1 százalékos növekedési várakozásával a Wall Street Journalnak adott interjújában.

A forint árfolyama az euróval szemben

Forrás: [origo]

Az elmúlt hetek erősödésének köszönhetően egy igen fontos szinthez érkezett meg az EURHUF árfolyama. Ha az irány folytatódik, és a forint az euróval szemben 300 alá kerül, akkor első körben akár 290-ig is erősödhet a hazai fizetőeszköz. A 298 közelében tartózkodó 50 napos mozgóátlagra persze érdemes lehet odafigyelni.

Ellenkező esetben egy újabb gyengülési hullám során ismét 307 közelében lelhet akadályra az árfolyam, míg ennek elestével akár 318-ig is elszállhat az EURHUF árfolyama.

Forrás: [origo]

A forintnak van is mit behoznia a régiós devizákkal szemben, ugyanis Matolcsy György MNB élére történő kinevezését követően a leggyengébben teljesítő devizává vált. Az elmúlt hetek erősödésének köszönhetően azonban szinte teljes mértékben ledolgozta hátrányát a cseh koronával és a lengyel zlotyval szemben is.

Forrás: [origo]

A forint az eurón kívül a többi fontosabb devizával szemben is erősödést mutat, igaz, sem a dollár, sem a svájci frank ellenében nem tartózkodik pszichológiailag fontos szinten. A dollárral szemben jelenleg a 234,3-as szint közelében ingadozik a hazai fizetőeszköz, míg a CHFHUF árfolyama nemrég került 247 alá.

Az USDHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A CHFHUF árfolyama

Forrás: [origo]