17 év alatt eltüntetnék a szegénységet

Vágólapra másolva!
2030-ra a világon eltűnhet a mélyszegénység a Világbank elnöke szerint. Jelenleg 1,3 milliárd szegény él.
Vágólapra másolva!

A következő évtized végére eltörölhetőnek látja a mélyszegénységet a Világbank. Jim Yong Kim, a bank elnöke erről egy washingtoni egyetemen, a Georgetown Universityn tartott előadásában beszélt - írja a brit Guardian.

"A történelem olyan különleges pillanatában élünk, amikor a múlt sikerei és az egyre kedvezőbb gazdasági kilátások együttesen adnak a fejlődő országoknak esélyt arra, hogy véget vessenek a mélyszegénységnek egy generáción belül" - mondta.

A Világbank adatai szerint 1,3 milliárd ember él mélyszegénységben, azaz naponta kevesebb mint 1,25 dollárból. A Világbank kritikusai ugyanakkor túlságosan is ambiciózusnak látják az elképzeléseket. Peter Chowla, egy, a Világbank tevékenységét vizsgáló szervezet koordinátora szerint "Kim nyilvánvalóan nagyon jól tudja szóban motiválni az embereket a szegénység elleni küzdelemben, de a Világbank túlzottan a gazdasági növekedésre fókuszál." Chowla szerint a Világbank módszerei inkább a nyolcvanas évekre emlékeztetnek, nem pedig egy olyan szervezetére, amely a szegénység felszámolásáért küzd.

A Világbank tervei szerint azonban a világon élő legszegényebb három százalék problémái nem oldhatók meg 2030-ra, mert ezeket a problémákat nem a gazdaság rossz struktúrája okozza.