Vádemelés a kétmilliárdnyi áfát elcsalt banda ellen

Vágólapra másolva!
Bűnszervezetben elkövetett, közel kétmilliárd forintos adócsalás miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 43 vádlottal szemben. Három olasz cég nevében vettek itthon gabonát, és más agrártermékeket áfamentesen, majd adták el magyar cégek nevében, Magyarországon, áfával.
Vágólapra másolva!

43 emberből álló áfacsaló bűnszervezetet áll bíróság elé Bács-Kiskun Megyében, az általuk okozott kár közel kétmilliárd forint. A megyei főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla azt mondta, a vádlottak közül heten alkották a bűnszervezetet, amelynek a tevékenységét két kecskeméti vádlott szervezte és koordinálta. A többi vádlott mezőgazdasági termelő.

A csoport 2007-2010 között az egyik vádlott érdekeltségébe tartozó három olasz cég nevében gabonát, egyéb mezőgazdasági és más termékeket vásárolt fel különböző magyarországi termelőktől, kereskedőktől.

Az árut a termelők Európai Közösségen belüli eladásként szerepeltették a könyvelésükben és áfabevallásukban, ennek megfelelően nettó áron állítottak ki számlát az olasz társaságoknak, mivel a közösségen belüli értékesítés áfamentes.

Ténylegesen azonban az olasz gazdasági társaságok az árut nem vitték ki a határon, hanem a vádlottak érdekeltségi körébe tartozó öt magyar cég nevében a gabonát és más termékeket bruttó áron továbbértékesítették Magyarországon.

A társaságok bankszámláira beérkező átutalásokat általában még az utalás napján készpénzben felvették, és abból a felvásárolt gabona és más áru ellenértékét fizették ki. A vételár és az eladási ár közötti különbözetből mindannyian részesedtek.

A bűnszervezet tagjait és azt a 36 termelőt, aki tudott arról, hogy az áru nem hagyta el az országhatárt és az olasz cégeknek ténylegesen nem adták el, ennek ellenére a valótlan számlákat az áfabevallásaikban úgy szerepeltették, mint közösségen belüli, áfamentes értékesítést, adócsalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.