Nagyot erősödött a forint

e
Vágólapra másolva!
Nagyot erősödött a reggeli szintekről a hazai fizetőeszköz árfolyama, a mozgás összefüggésben állhat a javuló nemzetközi hangulattal, vagy a tavalyi, bőven 3 százalék alatti államháztartási hiányadattal is. 304 forint /euróról mostanra egészen a 302-es értékekig jött le a forint kurzusa, technikailag a következő fontosabb támaszt jelentő szint a 300-as.  
Vágólapra másolva!

Hirtelen igen nagyot erősödött a délelőtti órákban a forint árfolyama, a kurzus a 304-es magasságból egy csapásra a 302-es szintekre kúszott. A mozgás hátterében állhat, hogy a nemzetközi befektetői hangulat javul, és az európai részvénypiacok emelkednek, ami jellemzően kedvez az olyan kockázatosabbnak ítélt eszközöknek, mint amilyen a forint.

Emellett a forint erősödésének hátterében magyarspecifikus tényező is állhat, hiszen a befektetők a hosszú hétvégét követően reagálhattak a KSH által publikált államháztartási hiányadatra, ami soha nem volt még olyan kedvező, mint a tavalyi 2,1 százalékos érték. Ez még a kormány 2,5 százalékos eredeti céljánál is alacsonyabb hiányt jelentett 2012-re, amiben persze a számos megszorító lépés nagy szerepet játszott.

A mai erősödés beleillik az utóbbi napokban kialakult technikai képbe. A forint árfolyama a 307-es ellenállásokat nem tudta áttörni, melyet követően lefele vette az irányt a kurzus. Az erősödésnek legközelebb a 300-as szint szabhat határt, ahol egy támaszszint is tartózkodik, és ahogy haladunk előre az időben, lassan az ötven napos mozgóátlag is itt fog húzódni.

A forintnak persze van mit behoznia a régiós devizákhoz képest, amit az elm últ hetek ármozgásával már pótolni látszik a fizetőeszköz. A jegybank élén történt változások ugyanis a forint piacán meredekebb gyengülést generáltak március közepéig, onnan viszont már elkezdte ledolgozni a koronával és zlotyval szembeni hátrányát a magyar fizetőeszköz. Ahhoz azonban, hogy teljesen sikerüljön utolérni a többieket, a 300-as szint alá kellene erősödni a hazai fizetőeszköznek (vagy persze a lengyel és cseh devizáknak kellene gyengülni a forint stagnálása mellett).