Búcsút int a tőzsdének az AAA Auto

Vágólapra másolva!
Az AAA Auto közgyűlésének döntése értelmében a használtautó kereskedéssel foglalkozó vállalat befejezi tőzsdei pályafutását. A végeredmény nem számít megeleptésnek, hiszen a társaság alapító nagytulajdonosa, Anthony James Denny eleve mintegy 77 százalékos részesedéssel bír. Ettől egyébként a kivezetést követően meg kíván szabadulni. Az AAA Auto közleménye szerint a részvényeket április és június között vásárolja vissza, erről azonban még nem áll rendelkezésre további információ.
Vágólapra másolva!

Az AAA Auto pénteken megtartott közgyűlésén a részvényesek jóváhagyták a használtautó kereskedő részvényeinek tőzsdei kivezetéséről szóló tervet. Ennek eredményeképp a cég a prágai és a budapesti parkettről is kivonul. A döntés nem nevezhető meglepetésnek, hiszen a társaság alapító nagytulajdonosa, Anthony James Denny eleve 77 százalékos részesedéssel bír a vállalatban, amivel könnyedén többségbe kerülhetett a közgyűlésen.

Forrás: [origo]

A társaság tájékoztatása szerint a tulajdonosok részvényeiket április 8-tól június 7-ig ajánlhatják fel az AAA Auto-nak megvételre. Részletesebb információt azonban nem közölt a használtautó kereskedő, további részletek április 8-án láthatnak majd napvilágot.

A kötelező minimális vételárról a tőkepiaci törvény rendelkezik, az eladási ajánlat tárgyát képező részvények ellenértéke legalább:

  • a kivezetésről szóló döntést megelőző száznyolcvan nap forgalommal súlyozott szabályozott piaci átlagára;
  • a kibocsátó által a kivezetésről szóló döntést megelőző száznyolcvan napon belül a társaság részvényeire ellenérték fejében kötött átruházási szerződés legmagasabb ára;
  • amennyiben rendelkezésre áll, a kivezetésről szóló döntést megelőző háromszázhatvan nap forgalommal súlyozott szabályozott piaci átlagára;
  • a kibocsátó által a kivezetésről szóló döntést megelőző száznyolcvan napon belül érvényesített vételi, visszavásárlási jog esetén a szerződésben meghatározott lehívási ár és díj együttes összege;
  • a kibocsátó által a kivezetésről szóló döntést megelőző száznyolcvan napon belül megkötött megállapodásban foglalt vételi, visszavásárlási jog esetén a szerződésben meghatározott lehívási ár és díj együttes összege;
  • az egy részvényre jutó saját tőke értéke közül a legmagasabb összeg.

Ezek alapján a 180 és a 360 napos forgalommal súlyozott átlagár az AA Auto esetében 259, illetve 248 forintnak felel meg, míg az egy részvényre jutó saját tőke értéke a 100-110 forintos magasságban húzódik a legutolsó lezárt és auditált (2011-es) üzleti év alapján. mindezeket figyelembe véve 259 forintos ajánlattal számolhatnak a magyar részvényesek, ami mintegy 6 százalékkal alacsonyabb, mint a legutóbbi 275 forintos záróár.

Ennél nagyobb összegre még akkor sem számíthatnának az AAA Auto részvényesei, ha a 2012-es egy részvényre jutó saját tőke értékét vennénk figyelembe, amely az előzetes adatok szerint mintegy 200 forint körüli összegre tehető.

Az AAA Autó árfolyama a tőzsdei bevezetés óta (forint)

Forrás: [origo]