Eladja orosz érdekeltségeit az amerikai olajcég

Vágólapra másolva!
2,05 milliárd dollárnyi készpénzért eladja az orosz leányvállalatát a Hess Corp. az orosz olajmamutnak, a Lukoilnak. A Hess egy ideje a társaság átalakításán dolgozik, leginkább a kutatásra és a kitermelésre fókuszálna a jövőben a cég.
Vágólapra másolva!

2,05 milliárd dollárért eladja az amerikai Hess Corp. az Oroszországban lévő Samara-Nafta olajvállalatában lévő részesedést. A Hess 90 százalékban birtokolja az orosz társaságot, melynek értékesítéséből 1,8 milliárd dollárnyi adózás utáni bevételt remél a vállalat.

A vevő pedig az egyik legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil lesz, melynek célja, hogy a visszaeső olajkitermelését stabilizálni tudja. A Volga-Urál régióban lévő Samara-Nafta olajtermelése jelenleg napi 50 ezer hordó.

3,4 dollárt fizetett a Lukoil a Samara-Nafta olajcégnek a társaság hordónkénti olajtartalékáért. A Lukoil vezetője szerint minőségi eszközöket szereztek meg, melyek jó infrastruktúrával rendelkező területeken fekszenek. A Renaissance Capital elemzője a Bloombergnek elmondta, hogy kicsit drágának tartja a vételárat. A tranzakció pedig jól jelzi, hogy a Lukoil hajlandó drágábban is vásárolni, hogy új eszközökhöz jussanak és meg tudják állítani a kitermelés visszaesését.

Januárban a Hess egyik nagytulajdonosa, az Elliot Management a vállalatot arra szólította fel, hogy változtasson a stratégiáján, amit az olajcég meg is szívlelt. Azóta a cég bejelentette, hogy a kiskereskedelmi üzemanyag értékesítésből kivonul és továbbá számos eszközétől megválik a vállalat. Az Északi-tengeren, Texasban és Azerbajdzsánban lévő érdekeltségeit már eladta a Hess, idén összesen 3,4 milliárd dolláros adózás utáni eredményt ért el a cég a részesedések eladásától.

A Hess Corp. a bejelentésre tegnap 2,7 százalékot tudott erősödni, míg a Lukoil 1,2 százalékot veszített az értékéből az orosz piacon.

Hess Corp. napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]