A kormány újra a növekedésről álmodik

Vágólapra másolva!
A családok fogyasztása és a cégek külpiaci nyitása hozza el a várt növekedési fordulatot - mondta ezúttal Szijjártó Péter. Szerinte egyszerű a magyar adórendszer, és az adminisztráció is jelentősen csökken az év végéig.
Vágólapra másolva!

A kormány célja, hogy Magyarország termelési központtá váljon Európában, és ehhez versenyképes befektetési környezetet teremt intézkedéseivel - hangsúlyozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara több vegyes kamarával közösen tartott rendezvényén.

A növekedési fordulat címmel tartott előadásában Szijjártó Péter arról beszélt, hogy 2013-ban gazdasági növekedési fordulat lesz, és ennek forrása a családok megerősítésével keletkező fogyasztás bővítése, a magyar cégek külpiaci tevékenységének elősegítése, továbbá a stratégiai partnerségi megállapodások rendszere. A fogyasztási fordulatra eddig nem sok minden utalt, a magyarok nem akarják lecserélni a hűtőjüket. A kormány többek közt a rezsicsökkentésben bízik, ez körülbelül 11 ezer forintot hagy a háztartások zsebében. A Reuters által megkeresett elemzők átlagosan 0,1 százalékos növekedést valószínűsítenek, szemben a kormány 0,9 százalékos bővülési tervével.

Az államtitkár kitért arra, hogy helyes volt a kormány adófilozófiai váltása, amelynek révén egyszerű, átlátható, arányos adórendszer jött létre, amely a termelőszektor számára sok pozitívumot hozott.

A kormány elkötelezett a bürokrácia, az adminisztrációs terhek csökkentése mellett - szögezte le az államtitkár, aki szerint az év végéig az Egyszerű állam program keretében 500 milliárd forinttal, a GDP 1,7 százalékával mérséklődik a vállalkozások terhe.

A kormány a magyar oktatási rendszert a gazdaság igényeihez igazította, német mintára a szakképzést duális rendszerré alakította, ahol a cégek jobban bekapcsolódnak a képzésbe, a munka törvénykönyvét rugalmassá tették, a munkahelyvédelmi akciótervvel a foglalkoztatás elősegítését támogatják - mondta az államtitkár.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági kormányzásban változások következtek be. Így például a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a kereskedőház-rendszer a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárságához került, ezzel is jelezve, hogy a külgazdaság a gazdaságpolitikában fontos szerepet kap.

A HITA tevékenységében továbbra is segíti a nemzetközi cégek magyarországi tevékenységét, befektetéseik bővítését, és hozzájárul a keleti nyitás politikájának érvényesüléséhez - tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a magyar makrogazdasági adatok európai összehasonlításban jók, az idén folytatódik az államadósság csökkentése, a költségvetési hiány 2013-ban is 3 százalék alatt marad, immár harmadik éve.

A 2013. évi gazdasági növekedés forrásai között említette az államtitkár a fogyasztás növekedését segítő, a családok megerősítésére hozott kormányzati intézkedéseket, köztük a devizahitelesek megsegítését, a rezsicsökkentést, a minimálbér és a nyugdíj emelését.

A magyar cégek külpiaci tevékenységének erősítésére kereskedőházakat nyitnak az idén Rijádban, Pekingben és Asztanában, április 22-én pedig Moszkvában adnak át magyar kereskedőházat a Questor magáncéggel közösen. Az Eximbank és a Mehib az eddiginél aktívabb exporttámogatási és finanszírozási politikát folytat - mondta az államtitkár.

A stratégiai partnerséggel összefüggésben a főszervező Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarországon 300 svájci érdekeltségű cég működik, az egyikkel, a Stadler vasúti járműgyártó céggel stratégiai partnerséget kötött a kormány. A Stadler a most zajló 3,5 milliárd forintos beruházása révén hatszázra bővíti a Magyarországon általa foglalkoztatottak számát.