Vágólapra másolva!
Jól megy a magyar tőzsdének, a BUX 0,5 százalékos emelkedésben jár, amit elsősorban a két gyógyszercég jó teljesítménye segít. A Richter és az Egis is 1,5 százalékos plusz fölött jár. A forint nagyot erősödött a jó nemzetközi hangulatban, az euróval szembeni jegyzés benézett a 302-es szint alá is ahonnan valamelyest visszábbjött, de jelenleg is még 301,9-nél jár az árfolyam.Nyugat-Európában is szépen teljesítenek az indexek, amit a német DAX vezet 1 százalék feletti emelkedésével. A pluszok hátterében a kedvező feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értékek álhatnak, pedig az eurózónában a munkanélküliség rekordszintre nőtt.Amerikában is a pozitív tartományban nyithatnak a tőzsdék a határidős indexek alapján. Úgy tűnik átragad a jó hangulat a tengerentúli befektetőkre is.
Vágólapra másolva!

Nagyot erősödött a forint

Továbbra is jól megy a hazai tőzsdének, 0,5 százalékkal emelkedik a BUX. Elsősorban a gyógyszerpapírok segítik az erősödést, hiszen a Richter és az Egis is 1,5 százalékos plusz körül mozog. A régióban azonban ezzel a teljesítményével nem tud kiemelkedni a hazai parkett, ugyanis a cseh és az osztrák index is 1 százalék feletti pluszban áll.

Forrás: [origo]

Az OTP jelenleg hátráltatja a nagyobb emelkedést, jelenleg csütörtöki záróára környékén ingadozik. A Magyar Telekom 0,7 százalékkal erősödik, amiben az is szerepet játszhat, hogy a vállalat macedón leánya tavalyi nyereségét teljes egészében kifizeti osztalékként tulajdonosainak. Ennek eredményeképp a Magyar Telekom mintegy 15,9 milliárd forintnyi osztalékra jogosult. A Mol 0,3 százalékos pluszba kapaszkodott a reggeli gyengébb kezdés után.

Forrás: [origo]

A PannErgy is visszavett kezdeti lendületéből és már "csak" 7,2 százalékos hegymenetben van, holott reggel még 10 százalék feletti emelkedésben is járt. A cég részvényei arra lőttek ki, hogy a vállalat geotermikus leánya közel hárommilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert.

Az Egis árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Az E-Star 8,6 százalékos mínuszban jár, miután a társaság bejelentette, hogy 12 milliárd forintos veszteséggel zárt tavaly az egy évvel korábbi 2 milliárd forintos mínuszt követően. A felügyelő- és audit bizottság egyelőre nem hagyta még jóvá a beszámolókat, sőt, a társaság könyvvizsgálója is jelentős kockázatokat lát egyes sorokon.

Nagyot erősödött a forint nap közepére a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama beszúrt a 302-es szint alá is, ahonnan ugyan visszább korrigált, de még így is 302 alatt mozog. A jó teljesítményben a javuló nemzetközi hangulat, és a jóval 3 százalék alatti államháztartási hiányadat is szerepet játszhat. A KSH uniónak küldött jelentése szerint tavaly 2 százalékos hiánnyal zárt a költségvetés, míg az idei évre 2,7 százalékos deficittel számol a kormány.

Negatív hír a magyar gazdasággal kapcsolatban azonban, hogy 79,2 százalékra emelkedett az államadósság nagysága a GDP-hez mérten 2012 negyedik negyedévben, derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Másfélszeres érdeklődés mellett értékesítette a három hónapos diszkont kincstárjegyeket az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 4,72 százalék lett, ez 2 bázisponttal alacsonyabb a múlthét keddi hozamnál, viszont 1 bázisponttal magasabb a csütörtöki másodpiaci referenciahozamhoz képest.

Forrás: [origo]

Vegyes makroadatokra is emelkednek a piacok

Fokozták az emelkedést a vezető nyugat-európai tőzsdék. Úgy tűnik a befektetőket nem izgatják, hogy az eurózónában 12 százalékos rekordmagasságba nőtt a munkanélküliség.

Az eurózónára vonatkozó feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) jobban alakult a vártnál, 46,8 pontra emelkedett az előrejelzett 46,6 pont helyett. Németországból is napvilágot látott a PMI, és itt is jobb lett az index értéke attól, amit az elemzők vártak. A DAX a jó hírre 1 százalék feletti erősödésbe váltott, de az angol és a francia index sincs nagy lemaradásban. Pedig Nagy-Britanniából rosszabb feldolgozóipari adatok érkeztek, de ez sem szegi a befektetők kedvét. Egyedül Görögországban vannak az eladók többségben.

Forrás: [origo]

Délután kettőkor lát napvilágot a márciusi német fogyasztói árindex, ami az előrejelzések szerint két éve nem látott mélységbe csökkenhet. Ez elsősorban a kisebb gazdasági növekedés következtében alacsonyabban alakuló inflációs nyomás miatt alakulhat a 1,7 százalék körül.

A DAX értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Brazíliában és Kínában terjeszkedne a francia Carrefour kiskereskedelmi lánc, melyet vélhetően a következő évtől kezdene a cég. Az érintett országok a cég második, illetve ötödik legnagyobb piacának számítanak, melyekben további növekedést remél a francia vállalat. A cég papírjai 3,2 százlékos hegymenetben vannak.

Emelkedéssel nyithatnak az amerikai vezető tőzsdék is a határidős indexek alapján. Az európai jó hangulat úgy tűnik átragad a tengerentúli piacokra is. Az USA-ból ma két fontosabb makroadat jön majd, a New York-i beszerzési menedzserindex és a gyáripari megrendelések februári alakulása.