Ömlik a pénz befektetési alapokba

Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú tőke áramlott az indexkövető alapokba az első negyedévben, mely jól jelzi a befektetők optimizmusát a tőkepiacokkal szemben. A 70 milliárd dolláros összeg több mint fele az amerikai piacokon landolt, mely jelentősen hozzájárult a Dow Jones, illetve az S&P 500 történelmi csúcsra való felfutásához.
Vágólapra másolva!

Rekordnagyságot ért el az indexkövető alapokba áramlott pénz nagysága, mely a 2013-as év első három hónapjában összesen 70,1 milliárd dollárt tett ki a BlackRock adatai alapján. Ez az összeg 7 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért beáramlást, ami egyébként az eddigi rekordnak számított.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.


Az új rekordnak komolyabb jelentőséget tulajdoníthatunk, hiszen a folyamatosan növekvő tőkebeáramlása a befektetők növekvő bizalmát mutatja a fejlett tőkepiacokkal szemben Russ Koesterich, a BlackRock vezető stratégája szerint.

Ha csak az amerikai vonatkozású ETF-eket vizsgáljuk, akkor 37,3 milliárd dollár beáramlásáról beszélhetünk az első negyedévben, amely nagy mértékben hozzájárult az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index történelmi csúcsra emelkedéséhez is. Az amerikai ETF-ekbe áramlott pénz nagysága 80 százalékkal haladja meg a 2012 első negyedévit, eközben az S&P 500 az év eleje óta 10 százalékos növekedést produkált.

A startéga elmondása szerint egyre több befektető eszmél fel a kedvező amerikai fundamentumokra, többek között a vállalatok erős jövedelmezőségére. Ugyanakkor szerinte még nem jött el a fordulópont ideje, amikor is a befektetők a tőkéjüket kötvényekből a kockázatosabb részvényekbe tegyék át. Ezt támasztja alá, hogy a kötvényalapokba áramló vagyon növekedése továbbra is robosztus, sőt, már a nyolcadik egymást követő alakalommal haladja meg a 10 milliárd dollárt. A pénzbeáramlás jelentős részét viszont a részvénypiacokat lekövető ETF-ek érték el, mely az utóbbi negyedévekben egyre nagyobb növekedést ér el.

Forrás: [origo]

Az ETF-ekbe fektetett pénzállomány 2012 végén 1,9 ezer milliárd dollár volt a BlackRock adatai alapján, ami azonban januárban már 2 milliárd dollár fölé hízott. A teljes eszközállományon belül a részvényekbe fektető ETF-ek dominanciája láthatő, ami akár a következő hónapokban folytatódhat is, ha fennmarad a kedvező piaci hangulat.

Forrás: [origo]