A Pepsi előbb érhet csúcsra, mint a Coca-Cola

Vágólapra másolva!
Az édességgyártók mellett az üdítőitalgyártók részvényei is kicsattanak az erőtől. Igaz, amíg a PepsiCo már csak egy karnyújtásnyira található történelmi csúcsától, addig a Coca-Cola esetében még közel 10 százaléknyi emelkedés hiányzik ehhez.
Vágólapra másolva!

PEPSICO (NYSE): Száguldozik a részvény

Nagyjából 1 dollárra van a történelmi csúcsától a PepsiCo árfolyama. Az üdítőitalok forgalmazásával is foglalkozó társaság megállíthatatlanul menetel, január elején még 68 dollár körül forgott a papír, most pedig 79 dollár környékén mozog. Ha sikerülne a történelmi csúcsot megdöntenie és tartósan 80 dollár fölé emelkednie, akkor komoly tér nyílhat meg a részvény előtt. Az RSI növekvő trendje és az MACD vételi szignálja jó jel.

Amennyiben nem lesz képes a csúcshódításra a papír, akkor visszaesés esetén a 76,5 dolláros szint lehet támasz. Utóbbi roppanása után pedig 74,9 dollárnál az 50 napos mozgóátlag lehet támasz, majd a 73,7 dollár körüli szint.

Forrás: [origo]

THE COCA-COLA COMPANY (NYSE): Jelentős emelkedés jöhet, ha legyűri az akadályt

Jó formában van a Pepsi legnagyobb versenytársa, a Coca-Cola is. Hegymenetének folytatódásához azonban az augusztusi 40,5 dolláros ellenállását is le kellene gyűrnie. Siker esetén akár egészen a 44 dollár körüli történelmi csúcsig is szárnyalhatna az árfolyam. Ezt a kimenetelt támogatja jelenleg az RSI és az MACD emelkedő trendje is, sőt, a nevezetes mozgóátlagok által kirajzolt aranykereszt jelzés is.

Ellenkező esetben 38 dollárig is visszacsúszhat az árfolyam, ez azonban igen masszív támasznak ígérkezik, miután a nevezetes mozgóátlagok is e szint közelében húzódnak. Ezt követően a jelenleg 37 dollár közelében lévő hosszú távú emelkedő trendvonal nyújthatna menedéket a papír számámra.

Forrás: [origo]

DR PEPPER (NYSE): Felpezsdült az üdítőgyártó

Az elsősorban üdítőitalok gyártásával- és forgalmazásával foglalkozó Dr Pepper árfolyama újabb történelmi csúcsot állított fel a napokban, ezzel megtörve az elmúlt hónapok oldalazását. Az emelkedés folytatódása esetén a 138,2-es, valamint a 161,8-as Fibók alapján 47,3, illetve 48,1 dollárnál lehetnek ellenállásai a papírnak.

Fontos támasznak ígérkezik a 46 dolláros szint, melynek eleste esetén a 44 dollár közelében lévő nevezetes mozgóátlagokra támaszkodhat az árfolyam. További csökkenés esetén 42,4 dollárig is visszacsúszhat a részvény. Az RSI túlvettsége figyelmeztető jelzés lehet, ez azonban hosszabb távon is fennállhat, így nem számít eladási jelnek.

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.