Vágólapra másolva!
A ciprusi elnök 12 pontos gazdaságélénkítő csomagja többek között engedélyezné a kaszinók működését a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök, mielőtt Athénba utazott, hogy találkozzon az egyébként szintén gazdasági mélyponton lévő Görögország pénzügyminiszterével egy kétmilliárd eurós gyorssegély aláírásáról, 12 pontból álló gazdaságélénkítő mentőcsomagot tárt a parlament elé.

A tervezet felbőszítette a befolyásos ortodox egyházat, ugyanis a csomag része többek között a kaszinók működésének engedélyezése a szigeten. A szerencsejáték eddig csak Ciprus északi, törökök által elfoglalt részén volt legális. Egy tavalyi törvény még az online kaszinók működését is megtiltotta a szigeten - írja a brit Guardian.

A mentőcsomag ezentúl adómentességet adna a Cipruson visszaforgatott üzleti nyerségre, valamint arra biztatja az ingatlantulajdonosokat, hogy csökkentsék a bérleti díjakat. Ezenkívül az építési hatóságoknak 30 napon belül engedélyt kell adniuk a fejlesztési projektekre, a cégeket pedig arra kényszerítik, hogy alkalmazottaiknak legalább 70 százaléka ciprusi állampolgárságú legyen. A csomag a bankoktól is vár további támogatást: alacsony kamatú, hosszú lejáratú hitelek nyújtását kéri tőlük.

A ciprusi válság az első olyan mentőcsomag az eurózónán belül, amely a megtakarítással rendelkezőket is bünteti. Ciprus ugyanis a bankjai miatt került a csőd szélére. Az Európai Unió 10 milliárd euróval segíti ki a szigetországot, de Ciprusnak is elő kell teremtenie 5,8 milliárd eurót. Ennek fő eszköze a százezer euró feletti bankbetétekre kivetett adó, amelynek mértéke egyes bankoknál 40, másoknál akár 80 százalék is lehet.