Így kell újra milliárdossá válni

Vágólapra másolva!
Sokan megirigyelhetik William Herbert Hunt mutatványát: az 1980-as években a világ leggazdagabb embere volt sikeres ezüst piaci spekuláció,  pontosabban manipuláció miatt. Az akkori tevékenysége később őt és a testvérét, Nelson Bunker Huntot is csődbe vitte, de nagyjából három évtizeddel később az olajpiacon is megcsinálta a szerencséjét Herbert Hunt. Októberben ugyanis eladott az olajvállalatából közel 43 százalékot és ezzel ismét a dollármilliárdosok táborába lépett elő.
Vágólapra másolva!

A valaha volt leggazdagabb ember, William Herbert Hunt ismét sikeresen küzdötte vissza magát a milliárdosok táborába, nagyjából 30 évvel a csődbe menetele után.

Herbert Hunt a testvérével, Nelson Bunker Hunttal az 1970-80-as években meghatározó szereplők voltak az ezüst piacán. A Hunt fivérek azzal vonultak be a történelembe, hogy közel 200 millió uncia aranyat vásároltak fel, ami az akkori teljes amerikai ezüstpiac 60 százalékát jelentette, a világ akkor forgalomban lévő ezüstjének pedig a 15 százaléka volt a Hunt fivérek tulajdonában. Igaz, hitelből finanszírozott pozíciókkal rendelkeztek és nem csak fizikai tömbökben tartották a megtakarításaikat.

A Hunt testvérek sikeresen kerítették be az ezüst piacát és komoly veszteségre kényszerítették azokat, akik arra spekuláltak, hogy az árak zuhanni fognak és emiatt eladási, azaz short pozíciókat vettek fel. Mivel fizikai hiány alakult ki az ezüstből, hiszen a Hunt fivérek páncélszekrényeibe volt elzárva hatalmas mennyiségű arany, emiatt a nyersanyag árfolyama valósággal kilőtt. Az 1980 januárjában 49,45 dollárig emelkedett az instrumentum ára. A testvérek akkori pozíciójával számolva nagyjából 9,6 milliárd dollárnyi vagyon hevert fizikai ezüstben, illetve határidős pozíciókban.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.



A hatóságok a spekuláció letörése miatt elkezdték megemelni a határidős pozíciókhoz tartozó letéti követelményt, ez pedig további tőkét igényelt a spekulánsoktól a finanszírozáshoz, melyet a készletek eladásával próbáltak fedezni. Az ezüst ára viszont szabadesésbe kezdett az értékesítések miatt, 1980. március 27-re 11 dollárra esett a nyersanyag unciánkénti ára.

A Hunt testvérek az árak összeomlása után csődbe jutottak, jelentős adósságot felhalmozva. De a csődvédelem során Hunték meg tudták őrizni az 1974-ben örökölt olajcégben lévő részesedést.

Ezüst ára (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

30 évvel később eljött a visszatérés ideje

Tavaly októberben Herbert Hunt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az általa birtokolt Petro-Hunt nevezetű olajcégből 43 százaléknyi részesedést eladott a Halcon Resources Corp. nevű olajvállalatnak 1,45 milliárd dollárnyi készpénzért és részvényért. Hunt ezzel az utóbbi társaság legnagyobb részvényesévé vált, így ismét visszaküzdötte magát a dollármilliárdosok közé. A Bloomberg számításai szerint Hunt érdekeltségei révén nagyjából 4,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

A Halcon Resources 9500 dollárt fizetett egy hold (angol hold, ami 0,4 hektárnak számít) földért, ami a Bloomberg által megkérdezett Eli Kantor elemző szerint átlagos árnak mondható azon a területen, ahol Hunték területe volt.

A Petro-Hunt az ötödik legnagyobb olajcégnek számított Észak-Dakotában, de a vállalat egy részének eladása után is komoly pozíciókkal rendelkezik a térségben, évente mintegy 5,1 millió hordó olajat tudnak a felszínre hozni, tavaly pedig 10,8 millió hordó olaj és 17,9 milliárd köbláb gázt termelt a cég (beleszámolva a Halcon Resourcesnak eladott területet is).

Észak-Dakota nagyon fontos területnek számít az USA-ban a palaolaj kitermelés szempontjából. Hatalmas felfutást lehet látni a technológiai újítások révén megnövekvő termelésben. Közel 700 ezer hordó olajat hoznak a felszínre a térségben naponta a legfrissebb adatok szerint. Herbert Hunt úgy fest, jól ismerte fel, hogy az olajpiac komoly szárnyalás elé néz, és sikeresen profitált is belőle.

Forrás: [origo]