Szlovénia és Szlovákia követheti Ciprust

Vágólapra másolva!
Más kisebb eurógazdaságok megingására számítanak londoni elemzők, akik szerint Szlovénia, Szlovákia, vagy Málta lehet a következő a sorban Ciprus után.
Vágólapra másolva!

Ciprus megmutatta, hogy még a legkisebb eurógazdaságok is képesek megingatni az egész valutauniót, és nem lenne meglepő, ha több más kis euróövezeti tagország, például Szlovénia, Szlovákia vagy Málta is "sorra kerülne" - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. (Szlovénia sérülékenységéről, az állami tulajdonban lévő bankrendszer kockázatairól itt olvashatja elemzésünket.)

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint a legnagyobb valószínűséggel Szlovénia lesz a következő olyan eurógazdaság, amely külső pénzügyi segítségre szorul, de Málta és Luxemburg is sebezhető a helyi bankrendszer mérete miatt.

Szlovénia esetében máris egyértelmű jelei vannak a piaci stresszhelyzetnek: a szlovén állampapírhozamok két hét alatt 4,5 százalékról 6,5 százalékra emelkedtek - hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.