Bajnai minisztere kiütötte Orbánék üzlettársát

Gyurcsány miniszterét hozta helyzetbe az NFÜ, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Ficsor Ádám, észak-magyarországi egészségturisztikai pályázat
Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíciót erősítő Ficsor Ádám, korábbi miniszterelnöki kabinetfőnök és titkosszolgálati miniszter családja járt jól azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség erősen vitatható módszerrel átírta egy uniós pályázat már jóváhagyott eredményét. Ficsorék cége Orbán Viktor barátjáét, Kékessy Dezsőét előzte így meg. A politikus szerint a cégük közel egymilliárdos támogatása jó helyre kerül, és az ő lelkiismerete tiszta.
Vágólapra másolva!

Többek között egy Ficsor Ádám - Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnöke, a Bajnai-kormány titkosszolgálati minisztere - családi érdekeltségébe tartozó cég, a FarmPark Kft. lett a kedvezményezettje annak az újrapontozott uniós pályázati döntésnek, amelyről nemrég beszámolt az [origo].

Az észak-magyarországi egészségturisztikai pályázatnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által jóváhagyott végeredménye először kikerült a pályázók tájékoztatását szolgáló felületre, majd indoklás nélkül levették onnan, és újraszámolták a pontokat. Az NFÜ szerint ez a szokásos minőségbiztosítás keretében történt, de az eredeti sorrend jóváhagyott státusza és a helyi fejlesztési ügynökség akkori levelei ellentmondanak ennek. (Minderről bővebben itt olvashat.)

A 3 milliárd forintos keretből végül négy pályázatnak ítéltek meg támogatást, közülük kettő az eredeti sorrend szerint kívül esett volna a támogatottak körén. Az egyik éppen Ficsorék cége, mely így 985 millió forintot nyert. A projekt költségvetésének 70 százalékát kitevő támogatás teljes egészében vissza nem térítendő.

Még érdekesebbé teszi mindezt, hogy az ily módon a támogatást elbukó két pályázó egyikének, az Energiasas Kft.-nek a Kékessy Dezső és családja érdekeltségében álló Patricius Borház Kft. a tulajdonosa. Kékessy Dezső az Orbán-család bizalmasa, a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval korábban több közös üzlete és földje volt.

A tizedikről a második helyre

Mint az ügyről szóló első cikkünkből kiderül, az új sorrend úgy alakult ki, hogy az állítólagos minőségbiztosítás legalább két pályázatot lepontozott, részben bizonyíthatóan számszaki hibás értékeléssel. A FarmPark Kft. pályázata eközben az eredeti értékelésben foglaltakhoz képest másodjára sokkal több pontot kapott, így a tizedik helyről a másodikra lépett elő. A Patakiána Kft. az ötödikről az első helyre ugrott előre - vezetőivel megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot, de e-mailben elküldött megkeresésünkre egyelőre nem reagáltak.

Az Opten céginformációs adatbázisa szerint a FarmPark Kft. egyetlen tulajdonosa Kovách Judit, aki Ficsor Ádám - korábban szocialista, ma a Demokratikus Koalícióban politizáló - országgyűlési képviselő felesége. (Az esküvőjükön Gyurcsány Ferenc volt Ficsor Ádám tanúja.) A 2011-ben alapított vállalkozás egy Mezőzombor mellett, "csecsemők minőségi prevenciós kezelésére" létrehozandó központ és a mellé építendő négycsillagos szálloda tervével pályázott, a Dévény-módszer alkalmazásáról ismert Dévény Anna Alapítvány szakmai támogatásával.

Forrás: MTI/Sándor Katalin
Orbán Viktor (kormányfőként) és Kékessy Dezső (párizsi nagykövetként) 2001-ben


"A mi részünkről minden átláthatóan történt, a döntéshozatalról nem rendelkezem információval. Minden szükséges dokumentumot csatoltunk, a pályázati anyagból megismerhető volt, hogy az én tulajdonomban lévő területen, családtagom tulajdonában lévő cég valósítja meg a beruházást" - mondta az [origo] megkeresésére Ficsor Ádám.

A képviselő elmondta, hogy az adott terület több mint 10 éve a családé, és sok éve idegenforgalmi övezet. Készültek egy ilyen lehetőségre, de az előző kormány időszakában nem nyújtottak be pályázatot. Szerinte valójában nincs abban semmi rendkívüli, hogy nyertek, hiszen "nagyon erős pályázatot" raktak össze, és az ellenérdekelt politikai oldalhoz tartozás azért nyilván nem kizáró ok.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Hivatal
Gyurcsány Ferenc (kormányfőként) és Ficsor Ádám (kabinetfőnökként) 2008-ban

Az értékeléseket mindig két külön szakértő végzi, az általuk adott pontokat átlagolva jön ki a végeredmény. A FarmPark Kft. pályázata esetében először az egyik értékelő 70, a másik 71 pontot adott, így 70,5 pont lett az átlag. Újraértékelés csak egy készült, abban 83 pont szerepel. A különbség nagy része a "projekt előkészítettsége" szempont eltérő megítéléséből ered, itt az első két értékelő pontszámát (egyformán 5-öt adtak) a minőségbiztosító 10-zel megtoldotta.

Az előkészítettséget ítélték meg másként

A pontszámokhoz általában rövid indoklás is tartozik. A projekt előkészítettségénél a két eredeti értékelő azt írta, hogy a pályázó az önrészt, illetve a hitel saját forrás részét nem az elvárt/előírt módon igazolta. Ezt egy félmondattal megemlítette a minőségbiztosító is - ami nem meglepő, mert gyakorlatilag szóról szóra átemelte az egyik értékelés indoklásainak 90 százalékát a sajátjába -, a pontszámnál azonban már 10 ponttal vastagabban fogott a ceruzája. Ezenkívül a maximum 110 pontos értékelés több mint felét kitevő részében, a projekt szakmai megalapozottságának elbírálásakor is többet adott három, illetve két ponttal, többek között a fenntarthatóságra és a technológiára. Hogy a magasabb pontszámok megalapozottak-e, a pályázat ismeretének hiányában természetesen nem megítélhető. Az NFÜ a magasabb pontszám pontos okát firtató kérdésünkre cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

"Nekem tiszta a lelkiismeretem, ez nem fantomprojekt, hanem egy családi vállalkozás fejlesztése, amiben nagyon hiszünk. Munkahelyeket teremt a térségben, jól illeszkedik Tokaj-Hegyalja idegenforgalmi kínálatába, vannak vele további, kapcsolódó terveink is" - mondta az [origo]-nak Ficsor Ádám. Arra a kérdésre, hogy volt-e már a családi vállalkozások valamelyikének hasonló üzlete, azt felelte, hogy a mezőgazdasági tevékenységükhöz szükséges ingatlant már építettek saját beruházásban.

Az eredeti sorrend:

Az új sorrend: