Varga Mihály lesz Matolcsy utódja

Vágólapra másolva!
Varga Mihály váltja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági miniszteri poszton. Sok befektető szemében Varga a gazdasági összefüggéseket jobban tiszteletben tartó, konszolidált személy.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály lesz a jegybankelnöki posztot megkapó Matolcsy György utódja a Nemzetgazdasági Minisztérium élén, jelentette be Orbán Viktor kormányfő.

Döntését azzal indokolta, hogy 2001-ben, amikor az akkori pénzügyminisztert, Járai Zsigmondot a jegybank élére jelölte Orbán, akkor is Varga ült át a miniszteri bársonyszékbe. Tudja, mit kell tennie.

Varga a kormányváltásig, 2002-ig töltötte be a pénzügyminiszteri posztot.

Orbán Varga és Matolcsy új pozícióját a Magyar Rádió műsorában jelentette be. Az arra vonatkozó kérdésre, hogy az új felállástól milyen változást vár, azt mondta, hogy a kormányprogram marad, így a gazdaságpolitika iránya sem módosul.

Varga, mint arról az [origo] beszámolt, hetekkel ezelőtt csapatépítésbe kezdett. A Matolcsy érkeztével meggyengült adórészleget szeretné megerősíteni a tárcánál, de a makrogazdasági és pénzügy-politikai területre is új arcokat keresett.

Jelzésértékű volt, hogy az elmúlt pár hétben mindig Varga volt az, aki költségvetési kérdésekben megszólalt.

Vargáról a befektetői körökben korábban az volt az általános vélekedés, hogy konszolidáltabb, a gazdasági összefüggéseket jobban tiszteletben tartó személy, mint Matolcsy.