Vágólapra másolva!
A BUX végül a pozitív tartományban fejete be a kereskedést, amiben a Magyar Telekomnak és az Egisnek volt szerepe, a kisebb gyógyszerpapír 2 százalékkal került feljebb a nap végére. Komoly erősödéssel zárta a napot a forint, bár napközben komoly ingadozást mutatott az euróval szembeni jegyzése, miután hivatalossá vált, hogy Matolcsy György lesz a jegybank új elnöke. Európában is javult a helyzet kora délutánhoz képest, habár a legtöbb index inkább mínuszban van.Európában rossz maradt a hangulat nap végére, de a vezető indexek teljesítménye valamelyest javult az amerikai jó hírekre.Amerikában a jó makroadatkora már emelkedésre váltottak a piacok, habár a napot még enyhe csökkenéssel kezdték.
Vágólapra másolva!

Erősödéssel zárt a forint

Matolcsy György kinevezése utáni meghallgatásán nem mondott semmi olyat, amivel a forint mozgását befolyásolta volna. Általánosságban elmondta, hogy a jegybanknak függetlennek kell lennie a kormánytól, viszont együtt kell működnie vele, és a gazdasági növekedést elő kell segítenie, ha azt a lehetőségek megengedik.

A forintot alaposan megmozgatta az új jegybankelnök-kinevezés, a nap folyamán reggel járt bőven 296 felett is a kurzus az euróval szemben, majd erősödött egy nagyobbat majdnem 294-ig, onnan újra beültették a hintába a hazai fizetőeszközt, de nap végére újra a 294,7 körül mozog a jegyzés.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A nap végére pozitívba váltott a BUX, ami elsősorban a Magyar Telekom és az Egis jóteljesítményének köszönhető. A telekompapír tovább folytatta tegnapi menetelését, habár ma már jóval kisebb mértékű 0,98 százalékos pluszban zárt, az árfolyam 411 forinton állapodott meg. A régiós indexeket is felülteljesítette a magyar parkett, egyedüliként fejezve be a napot a pozitív tartományban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A MOL azonban megint alulteljesítő volt a blue-chipek között 0,8 százalékos eséssel. Az OTP-nek sem ment ma túl jól, ebben szerepet játszott az egész európai bankszektor gyengélkedése, a nap végére azonban összeszedett egy 0,43 százalékos pluszt. A gyógyszerpapírok közül a Richter erősödött 0,58 százalékkal, míg az Egis 2 százalékkal tudott feljebb kerülni, és 19150 forinton zárt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Enyhülnek a mínuszok Európában

Nyugat-Európában maradtak a negatív tartományban a vezető indexek a londoni FTSE 100-on kívül . A legnagyobb esést a görög parkett szenvedte el, de az olasz börze is rosszul szerepelt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Történelmi csúcsra, 11,9 százalékra emelkedett az eurózóna munkanélküliségi rátája januárban, ami az elemzői várakozásoktól is rosszabb lett. A helyzet különösen a déli államokban aggasztó, mivel Spanyolországban és Görögországban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, 26,2 illetve 26 százalékkal. A fiatalokat tekintve a mediterrán országok közül például Spanyolországban és Görögországban pedig már minden második fiatal tengődik munka nélkül.

Enyhe pozitív meglepetést okoztak a ma megjelenő eurózónabeli feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek (PMI). A februári adat 47,9 pont lett, a várt 47,8 pont helyett. Németországban a mutató 50,3 pontot ért el, alig 0,2 ponttal elmaradva a várakozásoktól, viszont Franciaországban elszomorító a helyzet a 43,9 pontos értékkel.

A német kiskereskedelmi forgalomban növekedés mutatkozott. Az inflációval és szezonális hatásokkal korrigált kiskereskedelmi értékesítések 3,1 százalékkal nőttek, a decemberi 2,1 százalékos csökkenés után, ami a legnagyobb növekedés 2006 decembere óta. A Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusa csak 0,9 százalékos növekedés volt.

Jól áll a ThyssenKrupp észak-amerikai és brazil egységének értékesítése, számoltak be erről az ügyben érintett személyek. Bár az árakat nem tette közzé az acélipari óriás vezérigazgatója, annyit elárult, hogy vélhetően szeptemberig sor kerül majd az adásvételre. A papírok ennek ellenére folytatják idei lejtmenetüket, ma is közel 2,5 százalékos esésben vannak.

4,6 százalékos mínuszban van a német Deutsche Bank árfolyama, miután az amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs eladásra minősítette a cég papírjait.

Jó makroadatok az USA-ból

Pozitívba váltottak az amerikai indexek, úgy tűnik javult a befektetők hangulata a délutáni piacnyitás után, ebben szerepet játszott, hogy jobban alakult az ISM (Institute for Supply Management) feldolgozóipari index, melynek értéke 54,2 pontra növekedett februárban, míg az elemzők 52,5 pontot vártak. Emellett a Michigani fogyasztói bizalmi index is jobb lett a vártnál. A szakértők 76,3 pontot vártak, míg a tényleges adat 77,6 pont lett.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Életbe léphet a 85 milliárd dollár értékű automatikus költségcsökkentési program, ami érint mind katonai, mind pedig egyéb állami kiadásokat is. Barack Obama összehívott egy ülést a Fehér Házba péntekre, de valószínű, hogy nem jutnak egyezségre a felek, hiszen tegnap a republikánusok a Szenátusban leszavazták a demokraták javaslatát. A védelmi minisztérium az automatikus kiadáscsökkentés miatt 8 százalékkal kisebb költségvetésből, míg az egészségügyi kiadások 2 százalékkal zsugorodhatnak.

Havi alapon 3,6 százalékot zuhant az USA-ban a személyes bevételek nagysága januárban a járulékok emelkedése miatt. Az elemzők csak 2,4 százalékos csökkenésre számítottak. A kiadások viszont a vártnak megfelelően, 0,2 százalékot nőttek havi alapon januárban.

Az S&P szektorai közül az egészségügy teljesít jól, míg az energiaszektor komolyabb mínuszban van.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Közzétette negyedéves gyorsjelentését a Best Buy, melyben mind EPS, mind árbevétel területén sikerült meghaladni az elemzői várakozásokat. A kedvező hírek hatására a pénteki piacnyitást megelőzően már 6,7 százalékos emelkedésben vannak a papírok. A felvásárlási sztori azonban eredménytelenül zárult, Richard Schzulze nem tett hivatalos ajánlatot, mivel piaci értesülések szerint nem sikerült a kellő finanszírozást előteremteni.

A tegnapi hatalmas zakó után magára találni látszik a "da Vinci" sebészeti gépeket gyártó Intuitive Surgical, a kereskedés előtti órákban nagyrészt visszanyerte a tegnap elveszített 11 százalékot, és 8 százalékos pluszban tartózkodik.