Orbán: Matolcsy lesz a jegybank elnöke

Vágólapra másolva!
Matolcsy Györgyöt jelöli Orbán Viktor a jegybank élére, mondta el a miniszterelnök a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában. A miniszterelnök a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetésére Varga Mihályt kérte fel. A forint árfolyama mérsékelt gyengülést mutatott csupán a hírre, hiszen az utóbbi napok/hetek kormányzati kommunikációja már sejtette a most bejelentett változásokat. Érdemi forinthatást ezt követően az új jegybankelnök megszólalásai (melyre ma délután két órakor kerül sor először), illetve a későbbi hónapokban a jegybank tényleges lépései okozhatnak.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor ma reggeli beszédében elmondta, hogy a magyar gazdaságpolitikai célokban nem következik majd változás a személycserék hatására. Matolcsy György 2019-ig a jegybank élére kap kinevezést, Varga Mihály pedig átveszi majd tőle a nemzetgazdasági minisztérium irányítását.

A miniszterelnök ma reggeli bejelentése nem okoz nagy meglepetést, hiszen az utóbbi napok/hetek kormányzati kommunikációja egy ennek megfelelő kimenetelt vetített előre. A forint árfolyama ennek megfelelően nem is igen mutat nagy mozgásokat, hiszen a bejelentés hatására csak minimális mértékben gyengült a 295,75-ös szintekig az euróval szemben.

A Matolcsy György jegybankelnöki kinevezéséhez kapcsolódó kockázatokat a piac úgymond jó előre beárazta. Az Origo már tavaly ősszel a jegybankelnöki szék esélyeseként nevezte meg Matolcsyt a háttérben zajló értesülésekre hivatkozva, vagyis azóta a piaci szereplőknek volt idejük megbarátkozni a gazdasági miniszter gondolataival. Matolcsy számos esetben beszélt/írt arról, hogy mik lehetnek az új jegybanki vezetés feladatai, melynek hatására a forint árfolyama a 280-as árfolyamszintekről egészen a 295-ös zónába gyengült. Bár a hazai fizetőeszköz gyengélkedésének nem feltétlenül ez volt az egyetlen oka, a jó külpiaci hangulatot elnézve a magyarspecifikus folyamatoknak nagy szerepük lehetett abban.

A legtöbb elemző és piaci szereplő az utóbbi hónapokban alapvetően negatív véleményének adott hangot Matolcsy esetleges kinevezésével kapcsolatban, mely sokak szerint a forint sérülékenységéhez vezet. A miniszter olyan eszközöket venne ugyanis fel a jegybanki palettára, melyeket az amerikai, az európai, vagy a brit jegybankok is alkalmaznak. A befektetők attól tartanak, hogy bizonyos berögződött unortodox lépések használata kedvezőtlen hatásokkal jár majd a jegybankra nézve, rontva az attól elvárt kiszámíthatóságot és függetlenséget.

Mivel Matolcsy kinevezése nagy újdonságot nem jelent, a forintra nézve az új jegybankelnök ezt követő megszólalásai, illetve a későbbi hónapok jegybanki lépései lehetnek hatással. A nagy hangsúly tehát mostantól azon lesz, hogy mit mond és mit csinál Matolcsy. Ennek első próbájára ma délután két órakor kerül majd sor, amikor a parlametben szólal fel a miniszter.

Mit mond a Nomura elemzője?

Nem okozott meglepetést az elemző számára Matolcsy György jelölése a jegybank élére. A piaci szereplők vélhetően Matolcsy délutáni megszólalására fókuszálnak majd, ami unortodox kijelentések hiányában a forint árfolyamának erősödését is eredményezheti. A szakértő mindenesetre úgy látja, hogy a gazdasági miniszter kinevezésével várhatóan olyan szoros összefonódás alakul majd ki a gazdaságpolitikai vezetésben, aminek hatására nem lehet jegybanki függetlenségről beszélni.

Orbán szavait inkább negatívan fogadta a Nomura, melyek szerint az ország gazdaságpolitikai céljaiban nem lesznek változások az előttünk álló időszakban. Bár Varga Mihály személyében egy ortodoxnak tekinthető szereplő került a nemzetgazdasági tárca élére, a lépéseket továbbra is Orbán Viktor határozza meg.

A jegybanki alelnökök személyével kapcsolatban egyelőre nincsenek hivatalos információk, azokkal kapcsolatban a napokban már talán többet tudhatunk majd meg. Amennyiben hitelesnek mondható személyeket ültetnének az alelnöki szélkekbe, a Nomura ezt csupán PR fogásként értelmezné.