Nehéz helyzetben a bányaóriás, érdekeltségektől kell megválnia

Vágólapra másolva!
Költségcsökkentő intézkedéseinek keretében megválik kanadai vasérc üzemeitől a világ második legnagyobb bányatársasága, a Rio Tinto. A cég az óriási veszteségeinek lefaragása miatt kényszerül számos operációjának értékesítésére, mivel az általuk előállított vasérc árfolyama 3 éves mélypontjára esett tavaly, ami hatalmas veszteségeket okozott - írja a Bloomberg. A társaságnál nem kívánták kommentálni az értesüléseket, mindenesetre a vállalat részvényei gyengüléssel reagáltak a hírekre. 
Vágólapra másolva!

1,7 milliárd dollárért szeretné eladni kanadai vasérc érdekeltségét, vagy legalább annak egy részét a világ második legnagyobb bányavállalata, a Rio Tinto. A társaság többek között a nyersanyagok iránti csökkenő kereslet miatt, valamint az elmúlt 15 év legnagyobb veszteségének elszenvedése miatt kényszerül erre a lépésre az ügyhöz közel álló források szerint. A cég ugyanis részben egy 14 milliárd dolláros értékvesztés miatt 8,9 milliárd dolláros mínuszt hozott össze az előző félévben.

A vasérc árfolyama ugyanis három éves mélypontra esett tavaly szeptemberben a csökkenő kereslet miatt, aminek komoly szerepe van a bányacégek rossz teljesítményében.

Forrás: [origo]

A londoni székhelyű Rio Tinto a Credit Suisse-t és a kanadai Imperial Bankot bízta meg a kanadai Iron Ore Company-ben meglévő 58,7 százalékos részesedésének értékesítésével. A cég vezérigazgatója, Sam Walsh az elmúlt hónapban közölte, hogy tovább folytatják a nem kulcsfontosságú üzletágaik értékesítését a veszteségek lefaragásáért, melynek keretében már 20 projektjüket adták el több mint 12 milliárd dollárért. Walsh januárban váltotta Tom Albanese-t a vezérigazgatói székben, akinek a 14 milliárd dolláros értékvesztési leírás miatt kellett távoznia.

A vasérc árfolyamának nagyobb zuhanása miatt számos bányavállalat kényszerült költségcsökkentő intézkedésekre, többek között a Vale is felfüggesztette különböző projektjeit.

A Rio Tinto részvényei 0,9 százalékos mínusszal nyitottak ma Londonban a hírek után.