Pozitív hírek érkeztek a Magyar Telekom menedzsmentjétől

Vágólapra másolva!
Kedvező hírek is napvilágot láttak a tegnap délutáni elemzői konferenciabeszélgetésen a Magyar Telekom 50 forintos osztalékának fenntarthatóságával kapcsolatban. Egyrészt a vállalat eladósodottsága továbbra is kedvezően alakulhat, másrészt idén mégis csak egyetlen spektrumakvizícióra kerülhet sor, 2014-ben azonban már jelentős kiadásokkal kell szembenézni a cégnek. Az egyszeri bevételi lehetőségként emlegetett távközlési különadó ügyében nem rendelkezik friss információkkal a menedzsment, de a hasonló francia és spanyol eljárás precedens lehet a magyar ügy kimenetelére is.
Vágólapra másolva!

40 százalék alatt maradhat az eladósodottsági ráta

A menedzsment várakozásai szerint idén is kedvezően alakulhat a Magyar Telekom eladósodottsága, a ráta értéke 2013 végén is távol maradhat a korábban megszabott 30-40 százalékos sáv tetejétől, ami alapján akár továbbra is fenntartható lenne az 50 forintos részvényenkénti osztalékfizetés. Jelenleg a Bloomberg elemzői konszenzusa 48,3 forintos kifizetéssel számol.

Forrás: [origo]

2014-ben jelentős összeget költhet spektrum akvizíciókra

A Magyar Telekom idén nem érzi magát veszélyeztetve egy újabb, negyedik szereplő piacra lépésétől. A vezetés várakozásai szerint 2013-ban csak a 900 megahertzes frekvenciatenderre kerülhet sor, miután a Kúria a héten helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla szeptemberi döntését, amivel megsemmisítésre került a tender végeredménye. Tavaly januárban 2 megahertznyi sávot sikerült ideiglenesen megszereznie 10,9 milliárd forintért. Az új tenderen 2-3 megahertznyi sávszélességet vásárolna meg, ami mintegy 11-16 milliárd forintjába kerülhet, ez az összeg jönne hozzá az idei évre tervezett 87,8 milliárd forintos beruházási tervhez.

A 800 megahertzes frekvenciatenderre már csak jövőre kerülhet sor az 1800 megahertzes spektrum pályázatával egyetemben, utóbbi a KBC Securities elemzőjének becslése szerint mintegy 20,6 milliárd forintba kerülhet. Mindezek alapján 2014-ben igen nagy összegű beruházások elé néz a Magyar Telekom, ami igencsak kérdésessé teszi az osztalék mértékének fenntartását erre az évre. Jelenleg 2014-re 47,8 forintos osztalékát várnak az elemzők a konszenzus szerint.

Forrás: [origo]

Egyelőre nincs kilátásban jelentős egyszeri tétel

Távközlési különadó ügyében indított kötelezettségszegési eljárás még évekig elhúzódhat, a menedzsmentnek nincs róla tudomása, hogy mikor lehet meg az ítélet. Hasonló ügyben már Spanyolország és Franciaország ellen is folyik kötelezettségszegési eljárás, melyek már a magyar ügy előtt terítéken voltak. Előbbiekre azért is érdemes lehet odafigyelni, mert precedensként szolgálhatnak a hazai eljárással kapcsolatban.

Az elkövetkezendő években a menedzsment nem számít egyszeri bevételekre ingatlanok értékesítéséből, miután a harmadik negyedévben 5,7 milliárd forintért adott el ingatlanokat Macedóniában. A következő 1-2 évben hasonló lépés nem várható Magyarországon, mivel a hazai ingatlanpiac haldoklik.

Egy kisebb meglepetés

Meglepetésként szolgált az elemzők számára, hogy a menedzsment az elmúlt évek szokásaival ellentétben nem tisztított kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményre (korrigált EBITDA) adott előrejelzést, hanem a korrekciók nélküli eredményre.

2013-ra 4-7 százalékos csökkenésre számítanak az egyszeri tételektől tisztítatlan EBITDA esetében, ami számokban kifejezve 182,2-187 milliárd forintnak felel meg. Ez azonban 5,6-8,6 százalékkal alulmúlja a Bloomberg által összegyűjtött 198,1 milliárd forintos konszenzust. A menedzsment várakozása azonban magába foglalja a januárban végrehajtott 10 százalékos gázárcsökkentést, illetve a vállalat által 9-11 milliárd forintra becsült közműadót, melyet teljes egészében az első negyedévben fog elkönyvelni.

Piaci reakció

A tegnapi 4 százalékos emelkedést követően ma tovább folytatta hegymenetet a Magyar Telekom árfolyama, jelenleg 1,5 százalékos pluszban áll a kurzus.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.