Vágólapra másolva!
Ide-oda rángatják a forintot, miután reggel bejelentette Orbán Viktor, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli jegybankelnöknek. Jelenleg 295 körül jár az euró-forint árfolyam. A BUX is visszacsúszott a negatív tartományba.Európában már nagyobb mínuszokat mutatnak a vezető indexek, aminek hátterében az eurózónára vonatkozó rekordszintre emelkedő munkanélküliségi ráta miatti hangulatromlás áll.A határidős indexek alapján Amerikában is a negatív tartományban nyithatnak a tőzsdék.
Vágólapra másolva!

Rángatják a forintot

Visszább vett kezdeti lendületéből a forint, és újból gyengülésnek indult. Miután Orbán Viktor bejelentette, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli jegybankelnöknek, a hirtelen gyengülést komoly erősödés követte és egészen a 294,2-es szintig menetelt az euróval szemben a forint kurzusa, ahonnan azonban 295,2-ig pattant vissza, jelenleg 294,8 körül ingadozik a jegyzés. A dollár/forint 225,2, míg a CHF/HUF 240,8 körül mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Mivel a kinevezés nem tartogatott meglepetést, ezért a piacot már nem érte váratlanul. Ebben az a piaci működési sajátosság játszik szerepet, hogy a sokak által várt kimeneteleket már időben előbb elkezdik érvényesíteni az árfolyamokban. Azóta az egyik új alelnök neve is nyilvánossá vált, Balogh Ádám jelenlegi adóügyekért felelős államtitkár tölti majd be a posztot. Míg Matolcsy Györgyöt Varga Mihály követi a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

A jegybankkal kapcsolatos hírek hatására csökkentek a magyar kötvényhozamok is a másodpiacon, ami annyiban nem meglepő, hogy valószínűleg folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, amivel együtt akár a kötvényhozamok is lejjebb kúszhatnak. Ezzel ellentétesen a magyar 5 éves CDS-felár 10 bázisponttal 330 pontra emelkedett.

A BUX a kezdeti emelkedését leadta a nap közepére, amiben a romló európai hangulat játszik közre, de még 0,2 százalékos csökenésével is felülteljesít a régióban, ahol most az osztrák parkett esik a legjobban.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül továbbra is a Magyar Telekom a felülteljesítő másfél százalékhoz közeli plusszával, a cég papírjait tovább veszik a befektetők a tegnapi osztalékkal kapcsolatos jó hírek miatt. Az OTP fél százalékkal erősödik, a MOL újból a legrosszabban teljesítő nagypapír. A Richter és az Egis csak halványan tud emelkedni.

Forrás: [origo]

A kispapírok közül a PannErgy emelkedni tud, míg az E-Star 8százalék feletti esésben van, a CIG Pannónia pedig 0,85 százalékkal kerül lejjebb.

Most már komolyabb mínuszban a nyugat-európai indexek

Elromlott a hangulat Európában a nap közepére, a reggel még pozitívban álló indexek is csökkenésbe váltottak, ezzel korrigálva az elmúlt két nap folyamán mutatott nagyobb emelkedést. Ennek hátterében az áll, hogy soha nem látott szintre, 11,9 százalékra emelkedett az eurózóna munkanélküliségi rátája januárban, ami az elemzői várakozásoktól is rosszabb lett. A helyzet különösen a déli államokban aggasztó, mivel Spanyolországban (26,2 százalék) és Görögországban (26 százalék) a legmagasabb a munkanélküliségi ráta az eurózónában.

A befektetőket az sem vidította fel, hogy a német kiskereskedelmi forgalomban növekedés mutatkozott. Az inflációval és szezonális hatásokkal korrigált kiskereskedelmi értékesítések 3,1 százalékkal nőttek, a decemberi 2,1 százalékos csökkenés után, ami a legnagyobb növekedés 2006 decembere óta. A Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusa csak 0,9 százalékos növekedés volt.

Emellett valószínűleg a tegnapi amerikai költségvetési kiigazítással kapcsolatos rossz hírek és a gyenge kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értékek sem segítik a börzéket. Az esést az olasz tőzsde vezeti már több mint 1,5 százalékos mínusszal, de a többi börze sem muzsikál túl jól.

Forrás: [origo]

Barack Obama összehívott egy ülést a Fehér Házba péntekre, de valószínű, hogy nem jutnak egyezségre a felek, hiszen tegnap a republikánusok a Szenátusban leszavazták a demokraták javaslatát. Ezért életbe lép a 85 milliárd dollár értékű automatikus költségcsökkentési program, ami érint mind katonai, mind pedig egyéb állami kiadásokat is.

Komolyabbat gyengült az euró a dollárral szemben az európai piacnyitást követően, a kurzus az 1,310 körüli szintről egészen 1,303 alá esett.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]

A harmadik negyedév végére rendeződhet a tulajdoni viszony a Fiat és a Chrysler között. A Fiat többségi tulajdonában van az amerikai autógyártó, de az olasz cég meg szeretné szerezni azt a 41,5 százalékot, amivel még nem rendelkezik. Erről bankokkal folytat tárgyalásokat. 50-50 százalék az esély arra, hogy megszerzi a teljes céget, vagy tőzsdére viszik a Chryslert. Az olasz autógyártó 0,9 százalékkal megy lejjebb a hét utolsó kereskedési napján.

2 százalékot emelkedtek csütörtökön a Monte dei Paschi di Siena bank papírjai, miután 4,07 milliárd eurós mentőcsomagot kapott. A bank az utóbbi években több állami segítsgéet is kapott már, ezúttal saját vállalati kötvényeit értékesítette az olasz államnak a forrás megszerzéséhez. A pénteki kereskedésben azonban már 1 százalék feletti mínuszban áll.

1,7 milliárd dollárért adhatja el kanadai vasérc operációját a Rio Tinto. Az eladás legfőbb okaként a szervezet a vasérc iránti kereslet csökkenését hozta fel. A Rio Tinto eddig 58,7 százalékos részesedéssel bírt az Iron Ore Company of Canada-ban, aki veszteséges évet zárt 2012-ben. A részvény árfolyama a londoni parketten 1,75 százalékos csökkenésben van.

Az amerikai határidős indexek mínuszt mutatnak, így a tengerentúlon valószínűleg folytatódik a tegnapi csökkenés. Két makroadat lát napvilágot majd az USA-ból, az egyik a Michigani fogyasztói bizalmi index, a másik pedig a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex.