Vágólapra másolva!
Negatív tartományba fordultak az indexek a nap végére Amerikában, elsősorban azért mert nem sikerült megegyezniük a döntéshozóknak, így életbe lép az automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus.Ázsiában a legtöbb részvényindex negatív tartományban zárt, ami elsősorban a vártnál gyengébb kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek miatti hangulatromlásnak tudható be. Kivétel volt a japán Nikkei, ami tegnapi szárnyalását követően a hét utolsó napján is emelkedni tudott 0,4 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült a csúcsdöntés a Dow-nak

A csütörtöki kereskedés végére leadták addigi enyhe előnyüket az amerikai indexek, mivel nem jutottak egyezségre a demokraták és a republikánusok, a Szenátus a demokraták javaslatát leszavazta, így életbe léphet a 85 milliárd dolláros kiadáscsökkentési program, ami elsősorban a hadi, az egészségügyi és az oktatási területeket érinti. Ha nem tudnak megállapodni rövidesen a politikusok, akkor a gazdasági növekedésre akár 0,6 százalékos negatív hatással is lehetnek az automatikus megszorító intézkedések. Emellett a vegyesen alakuló makroadatok sem segítették az indexeket.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az S&P 500 0,09, a Dow Jones 0,15, míg a Nasdaq 0,07 százalékkal került lejjebb. A Dow Jones történelmi csúcs közelében is járt, de egyelőre nem sikerült a 2007 októberi magasságokat megdöntenie, habár csak pár pontra volt mindenkori maximumától.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül a defenzív papírok, mint a közmű, a nyersanyag és a távközlés szerepeltek jól, míg a technológia és a pénzügy alaulteljesítettek.

Forrás: [origo]

A Herbalife vezetése engedélyezi, hogy a milliárdos aktivista befektető Carl Icahn két emberét az igazgatósági tanácsba ültesse, ráadásul a vállalat rábólintott Icahn részesedésének a növelésére is. 25 százalékra hizlalhatja fel a pakkját Icahn. A vállalat elnöke a héten arról nyilatkozott, hogy gondolkoznak a tőzsdei kivezetésen, mivel alulértékeli a piac a céget. 7 százalékot emelkedett tegnap a részvény a fejleményekre.

Kitette a Groupon az alapító-tulajdonos vezérigazgató szűrét a cég, és új cégvezetőt keresnek a kuponos cég élére. Két nappal korábban csalódást keltő negyedéves eredményt publikált a vállalat, továbbá a kilátások sem sikerültek rózsásra. A részvény a bejelentést követően piaczárás után 7,5 százalékot ugrott, végül 4 százalékos pluszban tért nyugovóra.

Több mint 11 százalékot zuhant az Intuitve Surgical kurzusa tegnap, mivel az amerikai hatóságok nyomoznak a társaság operációt végző robotjai után. A hatóságok orvosokat kérdeztek a komplikációkról, illetve arról, hogy melyik műtétekhez lehet legjobban és legkevésbé használni a gépeket.

Lejárt a határidő a Best Buy alapító nagytulajdonosa számára, hogy vételi ajánlatot tegyen a cégre. A Bloomberg értesülései szerint nem sikerült a megfelelő finanszírozást összehozni az elektronikai kereskedő megvásárlásához.

Csak a Nikkei tudott emelkedni

Ázsiában is elromlott a hangulat a tegnapi nagy menetelés után, amit elsősorban a csalódást keltő ma reggeli kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek miatti . A hivatalos kínai adat az előző havi 50,4 pontról 50,1 pontra esett vissza, a várakozás 50,5 pont volt, míg az HSBC által készített adat 52,3 pontról 50,4 pontra zsugorodott, itt a várt 50,6 érték pont volt. A Shanghai Composite 0,54 százalékos mínuszban zárt, de napon belül volt ennél nagyobb 1 százalék feletti esésben is. A Hong Kong-i Hang Seng is csökkent, 0,44 százalékkal, míg Dél-Koreában ma szünetelt a kereskedés.

Forrás: [origo]

Nem okozott túl nagy meglepetést a ma reggeli japán fogyasztói árindex, mivel a tisztított adat éves alapon 0,2 százalékos visszaesést mutat, mely egybevágott a konszenzussal. A japán Nikkei azonban emelkedni tudott 0,41 százalékkal, felülteljesítve a kontinens vezető indexeit. A jó hangulat fennmaradását a tegnapi új jegybankelnök Haruhido Kuroda kinevezése is segíthette, akiről azt tartják, hogy a laza monetáris politika híve, és komoly harcot fog vívni a defláció ellen. A a japán parkettet továbbra is a főbb exportőrök segítették, például a Sharp 2,4 százalékkal, a Sony 3,9 százalékkal emelkedett, bár az autógyártók közül például a Toyota árfolyama már nem tudott feljebb kerülni.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]