Vágólapra másolva!
Folytatja tegnap megkezdett erősödést a forint, az euróval szembeni árfolyam már 292 alatt jár, miközben a részvénypiacon nem látunk igazán nagy mozgást. Hiába született kedvező döntés a vaklicitrendszerről, a gyógyszercégek sem indultak meg. Nyugat-Euróoában viszonylagos nyugalom honol, egyedül a spanyol bankszektort tépi a sors a short tilalom feloldása miatt.
Vágólapra másolva!

Tovább erősödik a forint

Folytatja az erősödést a forint, az euróval szembeni jegyzés már 292 alatt mozog ismét, ezzel január eleje óta nem látott szintekre süllyedt az árfolyam. Az erősödés hátterében elsősorban a kormány héten mutatott, szokatlanul békülékeny és higgadt kommunikációja állhat. Orbán Viktor ma reggeli szokásos rádióinterjújában is hangsúlyozta, hogy a jegybanki elnökváltásnak sima átmenetnek kell lennie.

A múlt heti meredek emelkedés valószínűleg kiütött egy-két fontos stop-loss szintet a piacon, emiatt ugorhatott átmenetileg 300 közelébe az árfolyam a hét első felében. Miközben a fundamentális tényezők továbbra is a trendszerű forintgyengülés irányába hatnak, az akár már egy-két héten belül sorra kerülő devizakötvénykibocsátás miatt a kormány továbbra is a pozitív hangulat erősítésében érdekelt, így jó eséllyel tesztelheti az euró-forint árfolyam a 290-es támaszszintet is.

EURHUF (napi grafikon)

Egy helyben toporog a BÉT

Nagyjából a tegnapi záróérték körül indult a kereskedés a BÉT-en, a legerősebb blue-chipek is legfeljebb két-három tizedszázalékos emelkedést tudtak felmutatni nyitáskor, és ezek is eltünedezőben vannak mostanra. Az indexet leginkább a MOL húzza vissza 0,4 százalékos esésével, de itt sem beszélhetünk drámai elgyengülésről.

A kormány Lázár János szerint 2014 nyarára 30 százalékkal vágná vissza az áram- és gázárakat, valóban folytatódik tehát a rezsicsökkentés, ahogy arra a politikus korábban már utalt. A hír ugyan elsősorban a nem túl likvid áramszolgáltatói részvényeket érinti, de ahogy reggeli cikkünkben rámutattunk, kisebb mértékben a MOL-ra is hatást gyakorol. Az olajcégre több elemzői értékelés is kijött a napokban, a KBC és az Erste is tartásra rontotta ajánlását.

Az Egis és a Richter számára kedvező hírek láttak viszont napvilágot ma reggel, a két cég javára változik a vaklicitrendszer, miután a kormány csak azoknak a vállalatoknak ad preferált státuszt, amelyek képesek kellő volumenben garantálni a folyamatos piaci ellátást. Nincs nagy hurrá hangulat a részvényeknél, mindkét papír minimális, 0,2 százalékos lemorzsolódást mutat.

Kicsit helyre tette Orbán Viktor szerdai nyilatkozatát az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója, Gerry Rice ugyanis közleményében rámutatott, nem volt szó Magyarország a Valutaalap között rugalmas hitelkeretről, a tárgyalások kezdeti szakaszától fogva a szigorúbb feltételekkel járó készenléti hitelkeretről volt szó.

Nyugat-Európában nincs zsizsegés

Visszafogott optimizmust sugároznak a vezető nyugat-európai indexek, egyedül a spanyol IBEX lóg ki csúnyán a sorból 0,8 százalékos esésével. A spanyolokat elsősorban a bankok húzzák vissza, folytatva a tegnapi nagy esést.

A hangulatot a Banco Santander tegnapi gyenge gyorsjelentése mellett a BBVA mai, várakozásoktól valamelyest elmaradó számai rontják, de leginkább egy technikai tényező állhat a spanyolok eltérő teljesítménye mögött, ma vesztette érvényét ugyanis a bankrészvényekre kivetett shortolási tilalom, ami rövid távon megnöveli az eladói nyomást a bankpapírokban.

Szintén negatívnak tűnő hír az európai bankszektorból, hogy 3,8 milliárd eurós értékvesztési leírást hajt végre a negyedik negyedévre a Crédit Agricole néhány rosszul időzített akvizíció miatt. A hiteleik átértékelése miatt 850 millió eurós negatív hatással is szembe kell a cégnek néznie. A leírásoknak nem lesz hatása a bank készpénzállományára. A hírre a bank árfolyama 2 százalékos emelkedést mutat, a piac valószínűleg úgy ítéli meg, hogy a készpénzhatással nem járó leírás miatt tisztul a kép a bank tényleges teljesítménye körül.

Németország legnagyobb értékű ingatlanpiaci cége, a LEG Immobilien ma debütál a frankfurti Xetra tőzsdén. Több mint 1,3 milliárd euró nagyságú lett a részvénykibocsátás, a befektetők 44 euróért vették meg a cég papírjait, ami a korábban tervezett sáv közepét jelenti.

Credit Agricole (Párizs)