Buktára figyelmeztetett a Raiffeisen - Zuhan az árfolyam

Vágólapra másolva!
Veszteséget hozott a negyedik negyedév a Raiffeisen számára az adózás utáni eredmény terén, derült ki a bank közleményéből, amivel kellemetlenül meglepte a piacot. 5 százalékot esett a bank árfolyama, és kicsit magával húzza az Erstét is, bár utóbbi már átesett egy hasonló figyelmeztetésen két hete.
Vágólapra másolva!

Rossz híreket tett közzé a Raiffeisen, az osztrák bank arra figyelmeztette a befektetőket, hogy a február 10-én érkező gyorsjelentésében veszteséges negyedik negyedévről lesz kénytelen beszámolni. A Raiffeisen szerint a 2012-es üzleti évben valamivel 1 milliárd euró feletti adózás előtti eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 1,4 milliárd euróval, míg az adózott eredmény 700 millió euró fölött lehet kicsivel. Ez látványos visszaesést jelent az egy évvel ezelőtt 968 millió euróhoz képest, és azt is jelenti, hogy a negyedik negyedévben veszteséges volt a bank, hiszen az év első három negyedéve alatt a bank 842 eurós adózott eredményt hozott össze.

A közlemény szerint a negyedik negyedévben a "gazdasági környezet" is nagyobb kihívásokkal járt, miközben a tőkepiacoktól erősen függő kereskedési tevékenység sem tudott számottevő hasznot termelni. A gyenge negyedévben egy egyszeri, mintegy 30 millió eurós veszteséget is kénytelen volt elkönyvelni tovább nem részletezett hitelderivatív-pozíciókon.

A Raiffeisen a válság legsúlyosabb éveit negyedéves veszteség nélkül tudta átvészelni, de most úgy tűnik, a bank elérkezettnek látta a csontvázakat kiborítani a szekrényből. A vezetés úgy döntött, hogy az ukrán Bank Aval 2005-ös felvásárlásához kapcsolódó goodwill maradékát is leírja mintegy 29 millió euró értékben. Az ukrán operáció mintegy 3,9 milliárd eurós hitelállományának 37 százalékát nem teljesítő hitelként tartja nyilván a bank. A hitelezési veszteségekre képzett céltartalékolás összességében nagyjából a megelőző évnek felelt meg 2013-ben, ami az első kilenc hónap eredményei alapján azt jelenti, hogy növelni volt kénytelen a céltartalékolást a negyedik negyedévben a bank.

A Raiffeisen 5 százalék feletti esésben mozog, és ezzel alaposan kilóg a régiós bankszektorból. Osztrák versenytársa, az Erste csak 0,5 százalékkal szánkázott lejjebb, valószínűleg azért, mert a bank már két héttel ezelőtt átesett a maga hasonló figyelmeztetésén.
Az ok nagyon hasonló volt a Raiffeisenhez, az Erste román leányán könyvelt el 300 millió eurós goodwill-leírást. A dolog pikantériája, hogy Herbert Stepic, a Raiffeisen vezérigazgatója épp aznap azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása hasonló goodwill-leírásokról a Raiffeisennél (tegyük hozzá, hogy felelős bankvezetőként nem is nyilatkozhatott mást).

Raiffeisen (Bécs)