Változás jön a vaklicitekben - Jó hír az Egisnek és Richternek?

Vágólapra másolva!
Az ellátásbiztonságot szem előtt tartva megváltozik a vaklicitek rendszere, tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azok a gyógyszergyártók, akik a vaklicit során a legalacsonyabb árajánlatuk révén preferált státuszba karülnek, csak úgy tudják megtartani ezt, ha képesek garantálni a folyamatos ellátást a piacon. Két nagy hazai gyógyszercég, a Richter és az Egis számára kedvezőek a változások, hiszen ennek köszönhetően kieshetnek azok a szereplők a piacról, akik a vaklicitek során igen mélyre nyomták az árakat, viszont megfellő forgalmat nem tudtak biztosítani.
Vágólapra másolva!

Az ellátásbiztonságot tovább erősítő elemek is megjelennek a gyógyszertámogatások rendszerében. Azon gyártók, akik az ún. "vaklicit" során az árajánlatuk révén preferált (kiemelt támogatási előnyöket biztosító) státuszba kerültek, a folyamatos ellátást viszont később nem tudják garantálni, az adott gyógyszerük vonatkozásában a következő licitben nem nyerhetnek el preferált státuszt. Ilyen, az ellátás biztonságát veszélyeztetni képes helyzet megelőzését segítheti az is, hogy a verseny során legolcsóbbá és ezzel az adott csoportban viszonyítási alappá váló gyógyszer (ún. referencia készítmény) státuszának eléréséhez a jövőben az eddiginél nagyobb forgalmi arány elérése szükséges.

Az OEP félévente -legközelebb márciusban - tart vaklicitet, melyek során az egyes gyógyszergyártók kvázi árajánlatokat adnak az általuk eladni szánt termékekre. A legalacsonyabb árat benyújtó vállalat terméke fog referenciaként szolgálni, melytől más készítmények árai sem térhetnek el jelentősebben, ha továbbra is a támogatotti körbe szeretnének tartozni. Mivel néhány kis szereplő - melyek később nem tudtak megfelelő mennyiségeket biztosítani a termékeikből - az utóbbi pár vaklicit során hatalmas mértékben nyomta lefele az árakat, egyre nagyobbá vált a kockázata, hogy a külföldön is aktív szereplők kénytelenek lesznek kivonni a forgalomból a termékeiket.

A jelentős árletörő hatás persze a hazai gyógyszergyártók közül a Richtert és az Egist is érzékenyen érintették. Ennek megfelelően a rendszer kedvező irányú változása a jövőben már pozitív hatásként érvényesülhet a két vállalat piacán. Mivel az Egis esetében a magyar piac felé való kitettség jelentősebb, számára a bejelentés hatásai is erősebbek lehetnek.