Németországban még az ingatlan is pörög

Vágólapra másolva!
Németország legnagyobb értékű ingatlanpiaci cége, a LEG Immobilien ma debütál a frankfurti Xetra tőzsdén. Több mint 1,3 milliárd euró nagyságú lett a részvénykibocsátás. A befektetők 44 euróért vették meg a cég papírjait, ami a korábban tervezett sáv közepét jelenti.
Vágólapra másolva!

Ma debütál a frankfurti Xetra piacon a legnagyobb német ingatlanpiaci cég, az LEG Immobilien. A társaság 1,3 milliárd euró értékben adott el részvényeket, melyet elkapkodtak a piaci szereplők. A kereslet hatalmas volt, négyszer annyi ajánlat érkezett az IPO-ra, mint amennyi papírt a cég ki szeretett volna bocsátani. Leginkább amerikai és brit befektetők érdeklődtek a vállalat iránt.

A társaság eredetileg 41-47 euró közötti sávban akarta eladni a papírjait, melyet később 43-45 euróra szűkítettek, végül 44 euróért találtak gázdara a résvények.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



A 44 eurós ár alapján az LEG Immobilien 2,33 milliárd eurót ér, ami meghaladja a Deutsche Wohnen AG 2,28 milliárd eurós értékét. Ezzel pedig a legnagyobb német piacon forgó ingatlancéggé ugrott elő az LEG.

Az LEG 91 ezer ingatlannal rendelkezik Németországban. A Goldman Sachs vásárolta még meg befektetési alapokon keresztül az LEG Immobilien 95 százalékát 2008-ban. Hitelekkel együtt 3,5 milliárd eurót fizetett érte. A befektetési bank jónak látta a piaci környezet az elsődleges kibocsátás végrehajtásához.

A német ingatlanos cégek optimistán ítélik meg a piacot, egy másik hatalmas vállalat, a Deutsche Annington Immobilien AG is idén szeretne megjelenni a tőzsdén.