Parkolópályán a MOL, most az OMV a favorit

Vágólapra másolva!
A KBC Securities szerdán megjelent olajipari riportjában negatív véleményüknek adtak hangot az elemzők a régiós olajszektor kilátásait illetően. Szerintük a közép-kelet európai olajszektor árazása a jelenlegi szinteken már eltúlzott, ezért érdemes óvatosnak lenni. A MOL-ra vonatkozóan tartás javasolnak az elemzők 18 000 forintos fair érték mellett, azonban az OMV-t továbbra is vételre ajánlják 34 eurós fair értékkel.  
Vágólapra másolva!

Negatív hangvételű elemzés jelent meg a KBC Securities részvényelemzőitől a régiós olajszektor kilátásait illetően. Véleményük szerint a közép-kelet-európai olajszektor értékeltsége eltúlzott, és azon belül is különösen a finomító cégek túl drágák. Míg az OMV-t vételre ajánlják, a MOL-ra tartást javasolnak 18 000 forintos fair értékkel. Az elemzők által követett régiós olajtársaságok közül négy esetben is rontottak az ajánlásukon, többek között a PKN Orlen és a szintén lengyel PGNiG esetében is eladást javasolnak.

Forrás: [origo]

A szektor EV/EBITDA alapú árazása már a válság előtti szintek felett jár, azonban a KBC elemzői szerint ezt a fundamentumok nem indokolják. Az elmúlt fél év során jelentős emelkedésen ment keresztül a szektor, jócskán felülmúlva az MSCI olajipari, valamint az MSCI kelet-európai cégeket tömörítő indexeit. Közép távon a további felülteljesítésre kevés esélyt látnak az elemzők, bár rövid távon a részvénypiacokra történő pénzbeáramlás folytatódása hozhat még emelkedést.

Forrás: [origo]

Az iparági környezet romlása a láthatáron

Az elemzés szerint gyengültek az utóbbi időben az olaj piacán az árfolyamemelkedés irányába ható tényezők. A kínálati oldalon továbbra is vannak kockázatok, de a nem-OPEC országok (főleg az USA) kapacitásainak növekedése miatt most már kevésbé okozna olajár sokkot egy jelentősebb OPEC ország termelésnek kiesése (szemben a korábbi tapasztalatokkal). A keresleti oldalra az európai gazdaság gyengélkedése mellett az Egyesült Államokban a fiskális szakadék körüli bizonytalanságok helyezhetnek nyomást.

Forrás: [origo]

A KBC előrejelzése szerint a Brent típusú olaj ára közel maradhat a 100 dolláros szinthez, bár középtávon inkább csökkenésre számítanak. A finomítói marzsok gyengén alakulhatnak a magas alapanyagárak és a vérszegény üzemanyag-fogyasztás miatt. Az elemzők ezért azt javasolják, hogy inkább azokat a cégeket érdemes preferálni, amelyek a kitermelésben érdekeltek, és kevésbé azokat, amelyek jelentősen ki vannak téve a finomítói környezet hatásainak.

Forrás: [origo]

Míg 2012 a finomítói szegmensben aranykornak nevezett 2005-2008-as időszaknál is kedvezőbb volt, a magas marzs főleg az átlagosnál hosszabb idejű finomítói leállásoknak, tehát a kínálat oldal gyengélkedésének volt az eredménye. Idén erre nem számítanak az elemzők, ezért a finomítói környezet visszatérhet az átlagos szintekre. Az OMV ma reggeli jelentése is rámutatott arra, hogy gyengébb a finomítói környezet, mint amilyen az előző év nagy részében volt.

Nem dübörög a MOL

Az elemzők tartásra rontották a MOL-ra vonatkozó ajánlásukat és ezzel párhuzamosan 18 000 forintra csökkent a fair érték becslésük.

Február 26-án, a negyedéves jelentésében teszi közzé a társaság a különböző mezőkre vonatkozó felülvizsgálatokat. Ezekből kiderülhet, hogy Kurdisztánban hogy haladnak a kutatások. Emiatt az elemzés kiemeli, hogy rövid távon még nem számítanak alulteljesítésre.

A tartás ajánlás azon alapszik, hogy közép távon nincs igazán olyan katalizátor, ami miatt érdemes lehet a MOL részvényeit előnyben részesíteni például az OMV részvényeivel szemben.

A MOL számára a szabályozói környezet jelenleg nem éppen a legideálisabb, ezért a működési környezet alapvetően kockázatokat hordoz magában. Bár a szorzószámok alapján historikusan nem drága a MOL a szektorhoz képest, ez inkább annak köszönhető, hogy a szektor sokat drágult az utóbbi hónapokban, és nem annak, hogy a MOL túl olcsó lenne.

Forrás: [origo]

Továbbra is az OMV a favorit

Az OMV-t továbbra is vételre javasolják 34 eurós fair érték becslés mellett. A társaság jelentős kitettséggel bír az olajkitermelésben (upstream üzletág), amit azt jelenti, hogy a magas olajár pozitív hatással lesz az OMV eredményességére.

A kitermelés 2017-re napi 20 ezer hordóval növekedhet a KBC szerint, köszönhetően a folyamatban lévő projekteknek Tunéziában, Pakisztánban, Romániában, Jemenben és Norvégiában. Továbbá a kutatási fázisban lévő kurdisztáni projekt (Bina Bawi) az előzetes becslések szerint akár 0,65 eurós értékkel is bírhat részvényenként, bár a jelenlegi fázisban még sok a bizonytalansági tényező, ezért a KBC a fair érték becslése során ezzel még nem számol.

Az olajárhoz viszonyított értékeltség is alacsonynak tekinthető. A 2011-es líbiai események óta lemaradt az OMV árfolyama az olajárhoz képest, és az így kialakult értékeltségi szakadék nem szűkült jelentősen, pedig a líbiai kitermelés 90 százalékban azóta már helyreállt. Úgy vélik az elemzők, hogy ésszerű lenne arra számítani, hogy a rés szűkülni fog, és mivel az olajárnál csak kisebb mértékű csökkenésre számítanak, ezért az OMV értékeltségének kellene feljebb kúsznia.

Forrás: [origo]