A 2600-as csúcsot célozták meg a sógorok

Vágólapra másolva!
A legtöbb indexhez hasonlóan az osztrák ATX is meredek emelkedésen van túl nyár óta. Az elmúlt hónapban másfél éves csúcsok közelében járt a benchmark, amiben nagy szerepe van a főbb komponensek jó formájának. A Raiffeisen Bank mai gyatra teljesítménye ellenére látni technikailag vonzó papírokat a bécsi parketten is. Érdemes rájuk néhány pillantást vetni! 
Vágólapra másolva!

ATX: Tart a növekvő trend

November végén, december elején sebességet váltott az emelkedésben az osztrák ATX index. a benchmark ugyan szinte egész januárban oldalazott, de még mindig növekvő pályán mozog. Ha a 20 napos mozgóátlagról fel tud pattanni a részvény, akkor a 2500 pontos szint áttörése után 2600 pontig is eljuthat a benchmark.

Ha azonban az oldalazás után lefordul az index, akkor 2400 pontnál látható a következő komolyabb menedék. 2370 pontnál az 50 napos mozgóátlag is támaszként funkcionálhat, majd az emelkedő trendvonal. Az RSI csökkenő trendje és az MACD eladási szignálja negatívum.

ATX index

Forrás: [origo]

ERSTE GROUP BANK (Bécs): Tart az emelkedő trend

Rendkívül kedvező jel, hogy a bankpapír kurzusát megfogta az 50 napos mozgóátlag a több napos csökkenést követően, ahonnan ismét sikerült elrugaszkodnia az árfolyamnak. A hegymenet folytatódása esetén első körben azt a 26,7 eurós szintet célozhatja meg a kurzus, melyről korábban lefordult. Legyűrése után akár 30 euró fölé is emelkedhet. Ezt a vételi jelzés generálására készülő MACD indikátor is megerősítheti.

Az elmúlt félév hatalmas emelkedését látva nem csoda, hogy korrigált az elmúlt hetekben az árfolyam. Nagy gond igazából akkor lett volna, ha a bankpapír letörte volna az 50 napos mozgóátlagot, amit nem sokkal lejjebb a 22,8 eurós támasz is erősít. Ezt követően 20 eurónál, illetve a 200 napos mozgóátlag közelében lelhet menedékre a kurzus.

Erste Group Bank (Bécs)

Forrás: [origo]

WIENERBERGER (Bécs): Az aranykereszt lökheti tovább

Hamarosan aranykereszt jelzést rajzolhatnak ki a mozgóátlagok a Wienerberger grafikonján. A részvény január elején ugrott a 200 napos mozgóátlag fölé, ahol úgy tűnik, jól érzi magát. Ha folytatódik a lendület, akkor a 8 eurós szint is elérhető lesz a részvény számára. Hosszabb távon pedig akár a 9 eurós szintet is kitűzheti célul a papír.

Ha azonban megbicsaklik a menetelés és esni kezd a részvény, akkor 7 euró körül találkozhat az első fontosabb támaszokkal a papír, melyet a mozgóátlagok jelölnek ki. Az MACD eladási szignálja nem jó jel.

Wienerberger (Bécs)

Forrás: [origo]

VOESTALPINE (Bécs): Akadályba ütközött

Az osztrák acélgyártó is a hegymenet mellett tette le voksát az elmúlt hónapokban, ha sikerül áttörnie a 27,8 eurós ellenállását, akkor akár a 31, majd a 34 eurós szinteket is megcélozhatja az árfolyam. Ebbe az irányba mutatnak az emelkedő trendben mozgó indikátorok is.

Csak rövid ideig tartózkodott a 27,8 eurós szint felett a kurzus, ami azóta is feltartóztatja a további emelkedést. Lefordulás esetén az 50 napos mozgóátlagban bízhat, majd az emelkedő trendvonalban 25 euró közelében. Ennél masszívabb megálló 23 euró közelében látható, melyet a 200 napos mozgóátlag is erősít.

Voestalpine (Bécs)

Forrás: [origo]

ANDRITZ (Bécs): Gyönyörű a trend

Tankönyvbe illő emelkedő trendet produkál az Andritz papírja. A részvény ugyan visszacsúszott a növekvő trendvonalra és az 50 napos mozgóátlagra, de ha sikerül felpattannia, akkor az 50,7 eurós szint jelentheti számára a következő akadályt. Ha átjut rajta, akkor szabad lehet előtte az út az északi irány felé.

Nem festenek jól az indikátorok, hiszen az MACD eladási szignált jelzett január első felében, míg az RSI tartósan csökkenő trendben mozog, mely így divergenciát jelez az árfolyammal szemben. Ha tartósan beesik az 50 eurós szint alá a részvény és törik az emelkedő trendvonal is, akkor 48 eurónál egy támasz még segíthet rajta. Mélyebb zakó esetében viszont csak 46 euró körül húzódik menedék.

Andritz (Bécs)

Forrás: [origo]