Vágólapra másolva!
Vegyes képet festenek az ázsiai tőzsdék, de jellemzően a pozitív irányba billent el a mérleg, hála a vártnál jobb kínai beszerzési menedzserindexnek, ami továbbra is az ország feldolgozóiparának bővüléséről árulkodik. Japánban nem ennyire kedvező a helyzet, decemberben nőtt a munkanélküliség és zsugorodott a lakosság költekezése.Az amerikai piacok ugyanakkor 2011 októbere óta nem látott emelkedést produkáltak januárban, ami a babonák szerint jó jel az egész éves teljesítményre tekintve is. A Facebook talpra állt a gyorsjelentésére érkezett katasztrofális piaci reakcióból. Ma Amerika a hivatalos munkaerőpiaci adatokra figyel.A reggeli indikációk alapján Európában enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés, miközben az euró erősödésnek indult a dollárral szemben, a jegyzések 1,36 felett is megfordultak ma reggel.
Vágólapra másolva!

Kínában jó, Japánban gyenge makroadatok jöttek

A tegnapi bizonytalan amerikai hangulathoz hasonló képet festenek az ázsiai tőzsdék, azzal a különbséggel, hogy jellemzően pár tizedszázalékos emelkedéseket kapirgáltak össze a térség vezető indexei. Kiemelkedik a shanghai index, a kínai piacot elsősorban a feldolgozóiparból érkezett kedvező adat hajtja.

A hivatalos kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 50,4 pontra csúszott vissza januárban a decemberi 50,6 pontról, de továbbra is hajszálnyira a zsugorodás és növekedés határát jelző 50-es szint felett maradt. Tovább emeli hírek fényét, hogy az HSBC által összeállított saját felmérés szerint az index értéke a decemberi 51,5 pontról 52,3 pontra emelkedett januárban, ami még az elemzői várakozásokat is felülmúlta.

A japán piacon továbbra is a jen gyengülése a meghatározó irány, a tőzsdét emellett néhány meghatározó vállalat gyorsjelentése mozgatja. A japán munkanélküliségi adat és a háztartások költése is csalódást okozott, előbbi visszakúszott 4,2 százalékra decemberben, utóbbi pedig 0,7 százalékkal zsugorodott.

USDJPY (Napi)

Megduplázta nyereségét az egy évvel korábbi szinthez képest a Softbank, a részvény 5,7 százalékos emelkedéssel reagált. Az egyik legnagyobb japán befektetési bank, a Nomura ugyanakkor 2,7 százalékkal szánkázott lejjebb, dacára annak, hogy a kedvezőbb tőkepiaci környezetben az egy évvel korábbinál hétszer nagyobb nyereséget könyvelhetett el.

Babonások, figyelem! Kiváló volt a január

2011 októbere óta a legjobb hónapjukat zárták tegnap az amerikai részvénypiacok, a Dow Jones index 6 százalékot emelkedett az év eleje óta, még úgy is, hogy tegnap inkább enyhe lemorzsolódás jellemezte a főbb indexeket. A januári teljesítmény, ha másra nem is, arra jó, hogy a babonás traderek kicsit megnyugodjanak, hiszen azt tartja a tőzsdei folklór, hogy amilyen a január, olyan lesz a piacok egész éves teljesítménye is.

Kevésbé meglepő, de azért lényeges hír, hogy a szenátus tegnap piaczárás után jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, ami átmenetileg, május 19-ig érvényen kívül helyezné az adósságplafont. A központi kormányzat így addig sem válik technikailag fizetésképtelenné, közben pedig a politikusoknak talán sikerül a költségvetési szakadékkal együtt valamilyen megállapodásra jutni az adósságlimit emeléséről.

A mai adatra koncentrál a piac

A hangulatot a délutáni vegyes makroadatok tették bizonytalanná, a szerdai, kedvező ADP foglalkoztatottsági statisztika után a tegnapi, vártnál kedvezőtlenebb heti munkanélküliségi adat kicsit lelombozta a kedélyeket. A mai nap egyik kulcskérdése lesz a hivatalos munkaerőpiaci adat, becenevén az NFP (non-farm payroll, azaz a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak szám), ami alapjaiban határozhatja meg a hangulatot.

Az sem segített, hogy a chicagói beszerzési menedzserindex a vártnál jobban, kilenc hónapja nem látott szintre emelkedett, és fogyasztói kiadások is valamivel jobban emelkedtek decemberben, mint az elemzők számolták. Utóbbi hír súlyát némileg csökkenti, hogy jelentős szerepet játszottak benne az adóváltozások miatt előrehozott osztalékfizetések, ami így egyszeri pozitív hatást jelent.

A legjobban a Nasdaq 100 index működött tegnap, de a jellemzően technológiai részvényeket tömörítő benchmark 100 komponenséből 55 így is csökkenéssel zárt. A legnagyobb esést a nyersanyagkapcsolat részvények szenvedték el az árupiaci termékek lecsorgásával, de ugyanígy gyenge volt az energiaszektor, és a vegyes makroadatok nyomán a ciklikus fogyasztási javakat előállító vállalatok is.

Összeszedte magát a Facebook

Látványos felkapaszkodást mutatott tegnap a Facebook (Nasdaq), pedig a szerda esti, meglehetősen hűvösen fogadott gyorsjelentése után még tekintélyes, közel 7 százalékos eséssel indult, de végül csupán 0,8 százalékos mínuszban állapodott meg. A Facebookot a vártnál lényegesen gyengébb növekedés, és a profitabilitást rövid távon beárnyékoló fejlesztési és beruházási költekezés miatt több elemző is rontott a részvényre vonatkozó ajánlásán. Tegnapi elemzésünkben mi is arra a következtetésre jutottunk, hogy elfogyhattak a katalizátorok, amik tovább hajthatnák a ralit, bár a tegnapi, napon belüli mozgás és a 30 dollár alatt megjelenő vételi erő ennek némileg ellentmondani látszik.

Facebook (napi grafikon)

A vártnál jobb eredményeket, de egyúttal kijózanítóan óvatos előrejelzéseket közzétévő Mastercard (NYSE) végül 0,5 százalékos emelkedéssel zárt. Nem volt ilyen jó napja a szállítmányozással foglalkozó UPS (NYSE) befektetőinek, a részvény 2,4 százalékot esett az elemzői várakozásokat alulmúló éves profitelőrejelzése nyomán. A UPS, és legnagyobb riválisa, a FedEx számai egyfajta makorgazdasági mutatóként is funkcionálnak, így a gyenge prognózis érthető módon elbizonytalanította a piacot.