Újabb jó hírek az amerikai munkaerőpiacról

Vágólapra másolva!
Elmaradt a foglalkoztatottság bővülése Amerikában a várttól januárban, azonban a tavaly év végi adatokat a munkaügyi minisztérium jelentősen felfelé módosította, így mégis kedvező képet fest a munkaerőpiacról a mai hír.
Vágólapra másolva!

157 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma januárban az Egyesült Államokban, ami valamelyest elmaradt a 165 ezer fős bővülést valószínűsítő várakozásoktól. A novemberi és decemberi adatot ugyanakkor felfelé módosították, összesen mintegy 127 ezerrel, így összességében a mai hírek inkább kedvezőnek tekinthetők.

A mai számot kiemelt figyelemmel követte a piac, miután szerdán az ADP foglalkoztatottsági adata a vártnál nagyobb bővülést jelzett. A két mutató ugyanakkor nem mozog tökéletesen együtt, így a hivatalos adatközlés is komoly jelentőséggel bírt. A munkaerőpiaci számokra pozitívan reagáltak az amerikai határidős indexek, 0,5-0,6 százalékos emelkedéssel készülnek nyitni az amerikai piacok.

A munkanélküliségi ráta ugyanakkor a várt 7,8 százalék helyett 7,9 százalékra emelkedett, ami kisebb negatív meglepetés, de nem valószínű, hogy elhomályosítja az elmúlt hónapokban kirajzolódott kedvező trendeket. A munkanélküliségi rátát a Fed is kiemelt figyelemmel követi, a decemberi bejelentés alapján a laza monetáris kondíciókat addig kívánja fenntartani a jegybank, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra nem csökken, vagy az infláció nem élénkül 2,5 százalékig.

A két munkaerőpiaci szám együttesen jól tükrözi, hogy az amerikai gazdaságban mérsékelt ütemben beindult a munkahelyteremtés, és úgy tűnik, hogy ezt a visszafogott tempót képest is tartani az ország, a munkanélküliség érdemi csökkentéséhez viszont nem elegendő a bővülés üteme. Érdemes azt is hozzátenni, hogy a munkaerőpiac összetettsége miatt nehéz egy-két mutatóval leírni a folyamatokat, a munkanélküliségi ráta úgy is csökkenhet, hogy sokan feladják a munkakeresést, és a gazdaság szempontjából inaktívvá válnak, de ugyanígy ennek ellenkezője is lehetséges.