Az utolsó pillanatban kapott áramot a Mal

Vágólapra másolva!
A Mal korábbi áramszolgáltatója nem hosszabbította meg a szerződését, a cég az utolsó pillanatig húzta, hogy új szolgáltatón keressen.
Vágólapra másolva!

Az MVM Partner Zrt. biztosítja az áramszolgáltatást a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) számára 2013. február elsejétől - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön.

A közlemény szerint így a Mal Zrt. és a finanszírozó bankok megegyezési hajlandóságának hiányában is megoldott a hatezer főt foglalkoztató cég villamosenergia-, valamint Ajka város távhőellátása.

A Mal az utolsó pillanatban rendezte áramellátását. "December 31-én lejárt a Mal Zrt. áramvásárlási szerződése, és az eddigi szolgáltatója nem hajlandó azt meghosszabbítani. Ha a cég január 21-ig nem tud új kereskedővel megállapodni, a 30 napos türelmi idő lejárta után egy nappal az E.on Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek le kell kapcsolnia az áramot" - mondta január közepén az E.on hálózati ügyvezető igazgatója, Mező Csaba.

A Mal korábbi szolgáltatója (egy másik E.on-cég) azért sem akart újraszerződni, mert a Mal hárommilliárdos adósságot halmozott fel.

A Malt a kormány tavalyi rendeleteivel olyan stratégiailag kiemelt céggé nyilvánította, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll. A megoldás ez alapján az lehetne, ha állami szereplő, vagyis az MVM Partner Zrt. kötne vele áramszállítási szerződést. A Mal az E.Onnak küldött levelében azt állította, hogy már tárgyal az MVMP-vel.

A Mal a 2010. októberi vörösiszap-katasztrófa óta komoly likviditási nehézségekkel küzd: a katasztrófával közvetlenül összefüggő költségek 3,5 milliárd forintot tettek ki, 2,5 milliárd forint kiadás az üzemzavar miatt keletkezett.