Sokat vesztett a német nagybank

Vágólapra másolva!
Jóval gyengébb teljesítményt mutatott a Deutsche Bank a negyedik negyedévben, mint arra sokan számítottak. A banknál a létszámleépítések miatt emelkedő költségek, illetve a tőkemegfelelési mutató emelése érdekében tett lépések is negatívan hatottak az eredményszámokra. Az értékpapír kereskedelemhez köthető bevételek hiába emelkedtek nagyot - ahogy azt más amerikai befektetési bankoknál is megfigyelhettünk -, még így is tetemes, 2,17 milliárd eurós veszteség képződött.
Vágólapra másolva!

Míg egy évvel ezelőtt még 147 millió eurós profitról számolt be a nagy német bank, most ehhez képest tetemes, 2,17 milliárd eurós veszteséget halmozott fel. Bár az elemzők és a piaci szereplők is számítottak a veszteséges működésre, de ennél sokkal optimistábbak voltak, pusztán 311 millió eurós mínuszt tartottak elképzelhetőnek. A mostani veszteséghez hasonlót legutóbb a válság legkeményebb időszakában lehetett megfigyelni.

A nagy elcsúszás oka egyrészt a költségoldalt érintő létszámleépítési intézkedéseknek tudható be, de a tőkemegfelelési mutató növelése érdekében tett lépések sem kedveztek a bank eredményszámainak. Ha már a veszteségnél tartunk, az átszervezések miatt elszámolt (goodwill) értékvesztések, illetve a Libor manipulációs vádak miatti bírságokra való céltartalék is lefele húzták az alsó eredménysort.

Az erőfeszítéseknek persze tőkeoldalon megvannak a pozitív hatásai. A nagy európai befektetési bankok közül a legalacsonyabb - Bázel III szerinti - Tier 1 tőkemegfelelési rátával rendelkező Deutsche Bank év végére 8 százalékra tudta növelni a mutatót - a korábban célként kitűzött 7,2 százalék helyett -, és az első negyedévben egészen 8,5 százalékig fogják emelni a lécet. Azt szeretnék elérni, hogy 2015-re már 10 százalékos magasságban álljon a mutató, amivel sajnos a versenytársak még így is időben sokkal előbb boldogulni fognak.