Orbán: Visszavásároltuk a gáztározókat

Vágólapra másolva!
A kormányfő szerint az állam visszavásárolta a német E.ON magyarországi gázcégeit. A szerződést azonban aligha írták alá, Orbán sajtófőnöke is csak annyit mondott, hogy a megállapodási javaslat elkészült.
Vágólapra másolva!

A kormány a mai napon Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat, szerződéseket - amelyeket az előző kormányok privatizáltak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában az MTI-nek.

Az állam képviselői és az E.ON között a tárgyalások minden érdemi kérdésben lezárultak, a szövegszerű megállapodási javaslat elkészült, a technikai lebonyolítás zajlik - mondta a részleteket firtató kérdésre Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. További részleteket későbbre ígért.

Tavaly novemberben Orbán Viktor és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója arról írt alá szándéknyilatkozatot, hogy a szerződést a felek január 31-ig aláírják. A jelek szerint ez nem történt meg - már csak azért sem, mert az E.ON magyarországi érdekeltségeinek leendő közvetlen tulajdonosát, az állami tulajdonú MVM Zrt.-t vezető Baji Csaba a kormányfő delegációjának tagjaként Moszkvában van.

A Nol.hu értesülése szerint az MVM csütörtöki közgyűlésén a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) felhatalmazást adott az áramcég vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.ON gázcégeit.

Mártha Imre, az MVM korábbi vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta az Indexnek, hogy ha a kormány valóban több mint 800 millió euróért készül megvenni az E.ON gázüzletágát, akkor 500 millió euróval többet fog fizetni annak valós értékénél.

Megállapodtak Paksról is

Magyarország olyan ország, amely energiabehozatalra szorul - fűzte hozzá a miniszterelnök -, ezért érdekelt abban, hogy növekedjen az országban előállított energia aránya, legyen szó alternatív forrásról vagy akár atomenergiáról, amely területen régi együttműködés él a két ország között. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány eddig a magyar gazdaságban sikerrel csökkentette a külföldről behozott gáz mennyiségét, úgy, hogy közben Magyarország jó ütemben halad afelé, hogy egy regionális gázelosztó országgá fejlődjön.

A kormányfő arról is beszámolt, hogy az atomenergia kérdésében az együttműködés legfontosabb része a Paksi Atomerőmű két blokkjának felújításával kapcsolatos. "Ez orosz technológiával épült atomerőmű, ezért az oroszok is újítják most fel" - mondta Orbán Viktor. Arról is beszámolt: hamarosan döntés születik a bővítésről, amelyre nemzetközi pályázatot írnak ki.

A légügyi együttműködés kérdésében a két ország arra keresi a megoldást: a Malév kiesése után hogyan tehető élővé a fővárosaik közötti kapcsolat.