Nincs alapja a ralinak az E-Star vezér szerint

Vágólapra másolva!
Soós Csaba egy tegnap esti interjúban arról beszélt, hogy egyelőre nincsen semmilyen háttéralku a hitelezőkkel, ezért az utóbbi napokban látott árfolyamrally egy tévképzeten alapszik. Ha nem születne megállapodás a hétfői csődegyezségi tárgyaláson, illetve a csődvédelem további 55 napja során, akkor 120 nappal meghosszabbítaná a társaság a moratóriumot. Egyelőre nincs vevő a tőkeemelésre, ezért a társaság várja a hitelezők további javaslatait. 
Vágólapra másolva!

Soós Csaba, az E-Star vezérigazgatója és nagytulajdonosa a Gazdasági Rádióban beszélt arról tegnap este, hogy egyelőre nincs semmilyen megegyezés a hitelezőkkel. Ő úgy véli, hogy az E-Star részvények árfolyam emelkedése (közel 100 százalékot emelkedett az E-Star árfolyama az elmúlt 5 kereskedési nap során) azon alapszik, hogy a részvényesek valamiféle háttéralkuban bíznak. Azonban erről egyelőre szó sincs.

E-Star

Forrás: [origo]

Véleménye szerint a jövő hét hétfőn esedékes csődegyezségi tárgyalás még nem lesz sikeres, és az is elképzelhető, hogy a megegyezésre rendelkezésre álló 120 napon túl szükség lesz a csődvédelmi moratórium meghosszabbítására is. A hétfői lesz a csődvédelem 65 napja a rendelkezésre álló 120 napból, így még 55 nap marad a megegyezésre. Ha ez nem sikerül, a társaság már előre jelezte, hogy további 120 nappal szeretné meghosszabbítani a csődvédelmet. Soós szerint a részvényesek és a kötvényesek célja egy és ugyanaz, mégpedig a társaság működésének fenntartása. Ezzel veszítené minden érintett a legkevesebbet.

Az interjúból az is kiderült, hogy jelenleg egy olyan hitelező van, aki a biztosított hitelezői kategóriába esik, és ezen kívül az összes kötvényes, a munkavállalók, a szállítók és a saját maga által korábban nyújtott alárendelt kölcsön is a nem-biztosított kategóriába sorolandó.

Korábban írtunk arról, hogy a csődegyezségi javaslatában az E-Star a biztosított hitelezőknek 2 részletben fizetné ki a tartozásokat, idén és 2014. december 31-én. Most év végén megkapnák a névérték 82,8 százalékát, míg egy évvel később a maradék 17,2 százalékot. A nem biztosított hitelezők felé fennálló tartozásokat (az eredeti követelések 54,2 százalékának elengedését követően) 15 részletben, 2013. december 31-étől kezdve mindig a soron következő év utolsó napján fizetné ki az E-Star.

Soós beszélt arról is, hogy a korábban tervezett tőkeemelés is benne van a pakliban, mivel az intézményi kötvénytulajdonosok mindenképp ragaszkodtak ahhoz, hogy készpénzben kapják meg a követeléseiket. Az utóbbi időben azonban változott az álláspontjuk, és egyelőre nem lehet tudni, most mit is akarnak. A tőkeemelés azonban nem lesz gyerekjáték. A vezérigazgató elmondta, hogy még egyelőre 100 forintos áron sem találtak olyan befektetőt, aki hajlandó lenne tőkét emelni a társaságban.

Soós elmondása szerint jelenleg a hitelezők további javaslataira várnak, de nem számít arra a vezérigazgató, hogy hétfőig lesz olyan javaslat, amiben meg tudnak egyezni.